Bryn Celli Ddu

Archeologen ontdekken prehistorische rituele structuren rondom Bryn Celli Ddu

Bryn Celli DduBryn Celli Ddu is prehistorische site in Wales. In 1928 werd de grafheuvel op de site opgegraven, maar al in de 19e eeuw werden de eerste voorwerpen opgegraven. Archeologen ontdekten rondom de grafheuvel een veel groter gebied waar rituelen werden uitgevoerd. Mogelijk ligt er zelfs een complete begraafplaats.

Bryn Celli Ddu is niet zo bekend en populair bij toeristen als Stonehenge. Desondanks heeft ook Bryn Celli Ddu een connectie met de zonnekalender. Op de langste dag van het jaar verlicht de zon de grafkamer van de centrale grafheuvel. Uit opgravingen die de afgelopen drie jaar rondom de grafheuvel zijn uitgevoerd, blijkt nu dat het gebied rondom de heuvel waarschijnlijk al vijfduizend jaar geleden werd gebruikt voor rites en misschien zelfs begravingen.

Cairns en gereedschappen opgegraven

Zo werden vlakbij de heuvel van Bryn Celli Ddu de resten van een cairn, een stenen grafheuvel, gevonden. Toen archeologen rondom die cairn met een grondradar aan de slag gingen, ontdekten ze de sporen van wat misschien een hele begraafplaats met cairns is geweest. Daarnaast werden er stenen met inscripties gevonden, allemaal binnen zichtafstand van de centrale grafheuvel. Daarnaast werden er putten met pottenbakkersafval en stenen gereedschap opgegraven.

Bryn Celli Ddu onderdeel van groter complex

Daarmee is het volgens de archeologen zo goed als zeker dat de grafheuvel van Bryn Celli Ddu onderdeel is geweest van een veel groter complex, waar mensen al vijfduizend jaar actief waren. Tot nu toe is dat hele gebied echter nog niet als zodanig door archeologen herkend. Tegen The Guardian omschrijven de archeologen de vondsten dan ook van 'really exiting stuff'

Bron: The Guardian

Afbeelding: via Wikimedia commons 

Meer lezen