Archeologen ontdekken oudste Romeinse legerkamp van Duitsland
Een archeologisch team van de Johannes Gutenberg Universiteit heeft in de omgeving van het Duitse dorpje Hermeskeil het tot op heden oudst bekende Romeinse legerkamp van Duitsland ontdekt. De militaire fortificatie in het Rijnland werd aangelegd tijdens de veroveringen van Caesar omstreeks 50 voor Christus.
De vindplaats van het fort bevindt zich in het zuidwesten van Duitsland in het bergachtige gebied tussen de Maas en de Rijn, op ongeveer 30 kilometer afstand van de stad Trier. De 260.000 vierkante meter locatie was al geruime tijd bekend bij archeologen, maar tot op heden was de interpretatie van de site nog aan discussie onderhevig.
In maart 2010 begon een team van de Johannes Gutenberg Universiteit aan een uitgebreid archeologisch onderzoek van het gebied. Al snel stelden zij vast dat het bouwwerk oorspronkelijk ruim 182.000 vierkante meter besloeg en onder meer omringd was door een gracht en een aarden wal. Na een latere uitbreiding van nog eens 76.000 vierkante meter omsloeg het kamp vervolgens ook een waterbron, waardoor de soldaten konden beschikken over vers water.
Sandalen
Op het terrein ontdekten de archeologen onder meer een groot aantal nagels van Romeinse sandalen die tijdens het marcheren waren losgeraakt. Op basis van de vorm en omvang van deze schoennagels konden zij vaststellen dat deze stamden uit de periode van de Gallische Oorlog van Julius Caesar, die plaatsvond tussen 58 en 51 voor Christus. Deze datering werd later bevestigd door de vondst van een aantal aardewerken scherven.
“De restanten van dit militaire kampement vormen de eerste archeologische bewijsstukken van deze belangrijke periode uit de wereldgeschiedenis”, aldus Sabine Hornung, de leidster van het archeologische team. “Het is goed mogelijk dat de weerstand van de lokale Keltische stam van de Treveri werd gebroken door een expeditie die afkomstig was uit dit fort.”
Het Romeinse kamp werd gevonden in de omgeving van een aantal Keltische nederzettingen die bekend staan als de ‘Hunnenring’ of de ‘Cirkel van de Hunnen’. Archeologen stelden al eerder vast dat deze reeks fortificaties in het midden van de 1e eeuw voor Christus plots werd verlaten.
Bron: Sci News