Geen foto

Archeologen ontdekken oorsprong beroemd Leids laken

De opgraving in Leiderdorp.In de gemeente Leiderdorp hebben archeologen van de UvA de afgelopen maanden de resten van een vroegmiddeleeuwse nederzetting in kaart gebracht. De opgraving geeft door de vele gevonden gebruiksvoorwerpen een uniek beeld van het leven van de boerenbevolking in de vroege middeleeuwen. Dat leven was rijker dan gedacht. Daarvan getuigen de vele sieraden, wapens, munten, maar ook de grote aantallen geïmporteerd aardewerk uit de regio Keulen. De vondst van grote aantallen weefgewichten, spinklosjes en botten van schapen wijst erop dat ze waarschijnlijk textiel produceerden. In de vroege middeleeuwen was het Friese laken populair en mogelijk ligt hier de oorsprong van het later beroemde Leidse laken.

Romeinse tijd

Uit het onderzoek blijkt dat in de Romeinse tijd hier al een riviertje stroomde. Een van de vele die naast de Oude Rijn liepen. Gedurende de vroege middeleeuwen werd dit riviertje smaller, maar verlegde nog wel zijn loop. In de negende eeuw werd de rivierloop vastgelegd met de aanleg van zware houten beschoeiingen. Zo werd geprobeerd het riviertje open te houden voor de afwatering van het achterland.

Tegen de natuur was men nog niet opgewassen, want het riviertje – mogelijk een van de Leitha’s - waarnaar Leiderdorp en Leiden vernoemd zijn – slibde toch dicht met een dik kleipakket. Vanaf de Romeinse tijd is langs het riviertje gewoond. Toen het riviertje rond 900 na Chr. dichtslibde, verschoof de bewoning naar het latere dorpscentrum. Omdat het riviertje ook als afvaldump is gebruikt, zijn de archeologen veel te weten gekomen over het leven van de vroegere bewoners van dit gebied: rijke boeren die mogelijk aan de wieg stonden van de Leidse lakenproductie!

Archeologisch rijksmonument 

Het belang van de nederzettingsresten is voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aanleiding om de resterende terreindelen aan te wijzen als archeologisch rijksmonument. Na verdere bestudering en rapportage van alle vondsten door de UvA  worden deze overgedragen aan het depot van de provincie Zuid-Holland voor het nageslacht en toekomstige tentoonstellingen.

Meer lezen
Landen