Geen foto

Archeologen ontdekken 3.000 jaar oud waterreservoir in Jeruzalem

In Jeruzalem is bij toeval een enorm waterreservoir gevonden. Een team archeologen heeft onlangs een waterreservoir ontdekt tijdens archeologische werkzaamheden in de Oude Stad. Het reservoir stamt uit de eerste Tempelperiode en is het grootste exemplaar dat tot nu toe in Jeruzalem is gevonden. De vondst biedt bovendien inzicht in hoe water vroeger werd opgeslagen.

De vondst werd bij toeval gedaan toen de Israëlische Antiquities Authority werkzaamheden uitvoerde aan de westelijke zijde van de Tempelberg. Het reservoir biedt ruimte aan 250 kubieke meter water. Historici geloven dat de mensen indertijd afhankelijk waren van de Gihon waterbron, maar deze vondst bewijst dat ze in staat waren het water op te slaan.

“Ik had erg veel geluk,” aldus Eli Shukron, één van de onderzoekers die het reservoir ontdekte. Vondsten uit de eerste Tempelperiode zijn namelijk erg zeldzaam. “We hebben die route al talloze keren genomen en we hebben nooit iets gevonden. Dit reservoir baant de weg naar de ontdekking van meerdere reservoirs, omdat vergelijkbare opslagplaatsen aantonen dat het een gebruikelijke methode was.”

Bron: Haaretz

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's