Plaatsnaambord

Het 'plaatsnaambord' met daarop de ontcijferde hiërogliefen

Prof. Dr. Ludwig D. Morenz, Universität Bonn

Archeologen ontcijferen het oudste ‘plaatsnaambord’ ter wereld

Het oudste ‘plaatsnaambord’ ter wereld is ontcijferd door Onderzoekers van de Universiteit van Bonn in samenwerking met het Egyptisch Ministerie van Oudheden. Het gaat om een steen met daarop vier hiërogliefen van ongeveer 5000 jaar oud. 

De inscripties geven aan dat hier het ‘Domein van de Horuskoning Schorpioen’ begint. ‘Deze heerser genaamd ‘Schorpioen’ was een prominent figuur tijdens de fase van de opkomst van de eerste territoriale staat ter wereld’ liet Egyptoloog Dr. Ludwig D. Morenz weten in een persbericht. De heerser leefde ergens rond het jaar 3070 v.Chr., maar er is niet veel over hem bekend. We weten niet eens van wanneer tot wanneer hij geregeerd heeft. Over de Vroeg-dynastieke Periode van de Egyptische geschiedenis is in het geheel weinig bekend. ‘Dat is precies waarom deze ontdekking zo waardevol is’ aldus Morenz. ‘Voor de eerste keer wordt het proces van interne kolonisatie van de Nijlvallei zichtbaar, door middel van geschrift.’


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Eerste territoriale staat ter wereld

Egypte was de eerste staat die op grote schaal aanspraak maakte op territorium. De noord- en zuidgrens van het Egyptische koninkrijk lagen in deze periode al 800 kilometer van elkaar verwijderd. Morenz: ‘Er bestonden wel oudere politieke systemen op andere plekken op de wereld, maar deze waren veel kleiner. Sterker nog: verschillende rivaliserende bevolkingscentra zijn opgenomen in de nieuwe centrale staat [van Egypte].’ Aan de grenzen van dit rijk lagen koninklijke landgoederen, om het territorium van het rijk te handhaven. Deze landgoederen werden ‘domeinen’ genoemd.

Plaatsnamen en domeinen in het oude Egypte

Namen van een aantal van deze domeinen waren ons al bekend. Het gevonden ‘plaatsnaambord’ verbindt echter voor het eerst een dergelijke naam met een fysieke regio. In de buurt van de inscriptie is namelijk ook aardewerk gevonden uit dezelfde tijd. Ook zijn er andere inscripties gevonden die uit dezelfde tijd afkomstig zijn. ‘We zijn pas in een vroeg stadium van het archeologisch onderzoek. De onderzoekers zien dit als een kans om het belangrijke proces van het ontstaan van de eerste staat, nader te bestuderen.’ aldus Morenz. Deze hiërogliefen staan symbool voor een nieuw soort staat met een nieuw soort koningschap, dat zijn grenzen moest consolideren aan de randen van de Nijlvallei.

Bronnen: Archeology News Network, Universiteit van Bonn.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen