Geen foto

Archeologen niet blij met bouwplan Tombe van Herodus

Schaalmodel van de tempel van Herodes te JeruzalemZo’n vijf jaar geleden werd de Graftombe van Herodus ontdekt ten zuidoosten van Jeruzalem. Twee Israëlische instanties willen nu het oorspronkelijke mausoleum namaken in zijn originele grootte, geheel van plastic materiaal. Enkele lokale archeologen zijn er niet blij mee.

Voorheen werden er alleen schaalmodellen gemaakt van Israëlische opgravingen. Zo bestaat er al een replica van 4 meter hoog van de graftombe; de werkelijke hoogte is 25 meter. Een archeoloog, die anoniem wilt blijven, is niet blij met het plan om nu een levensgrote tombe na te bouwen: “Het is maf. Archeologie is geen Disneyland. Je moet geen grap maken van een archeologische site”. Ook professor Haim Goldfus deelt deze mening: “De tombe is indrukwekkend op zichzelf, een nieuw gebouw zou alleen maar afleiden”, zegt hij.

Herodius de Grote was een koning in het Koninkrijk van Judea in de eerste eeuw voor christus. Onder zijn bewind werden belangrijke bouwwerken opgericht, zoals de Tweede Tempel, Caesarea en Masada. Hij stierf in 4 na christus.

Bron: The Jewish Daily

Meer lezen
Tijdvakken
Landen