Geen foto

Archeologen hebben tabak van Leuvense burgemeester Tobback

Louis Tobback (foto: Simon Schoeters0De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.a) is niet gelukkig met de opgravingen op het Maarschalk Fochplein in het centrum van zijn stad. En dat roept hij tegen wie het maar horen wil. De archeologen die de opgravingen uitvoeren hebben schoon genoeg van het gemopper. Net als de winkeliers rond het Fochplein. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

In de talkshow De Laatste Show zei Tobback gisteravond: "Ze zitten daar te zoeken naar iets waarvan iedereen weet dat het er is. Zo hebben ze vastgesteld dat er in de twaalfde eeuw bewoning was in Leuven. Dat terwijl er al een ringmuur stond en dat er al een gebouw van de universiteit was gebouwd. Maar dat hebben de kaboutertjes daar gezet, zeker? En daarvoor betalen we 500.000 euro en wordt de hele stad op de sukkel gezet. Ik zou willen dat die archeologen naar buiten kwamen om hun resultaten kenbaar te maken. Anders doe ik dat wel. Ik kan u verzekeren dat het niet veel soeps is."

"Ons werk wordt niet gewaardeerd"
Maarten Smeets van Studiebureau Archeologie, het bureau dat de opgravingen uitvoert, zegt in Het Nieuwsblad dat inderdaad vooraf duidelijk was dat de archeologen op restanten uit de twaalfde eeuw zouden stuiten. "Maar niemand heeft ooit de kans gekregen om die te onderzoeken." Hij is niet gelukkig met de uitlatingen van Tobback. "We zijn enkele weken vroeger klaar dan gepland en de aannemer die het plein heraanlegt tijdens de opgravingen kan voortwerken. Maar ik zal blij zijn als we klaar zijn. Hoewel we in Tobbacks plaats geprobeerd hebben om van ons werk een positief verhaal te maken, wordt ons werk niet gewaardeerd."  

"Een burgemeester hoort zijn stad te promoten"
De winkeliers rond het plein storen zich nog het meest aan de suggestie dat hun winkels niet bereikbaar zijn. "Dat hij zo tegen ons boekje is over de geschiedenis van het Fochplein en we dat al 4.600 keer verkocht hebben, is erg. Dat hij denigrerend doet over het harde werk van de archeologen ook. Maar dat hij blijft herhalen dat het centrum van Leuven onbereikbaar is, daar word ik echt boos van. Een burgemeester hoort zijn stad te verdedigen en te promoten," zegt Hilde Vansteenvoort van boekhandel Boekcargo in Het Nieuwsblad.

Tobback: berucht om zijn one-liners
De Vlaamse socialist Tobback (1938) heeft een lange carrière achter de rug in de Belgische politiek. Hij was onder meer minister van Binnenlandse Zaken en voorzitter van de Vlaamse Socialistische Partij. Sinds 1998 is hij burgemeester van Leuven. Tobback is berucht om zijn one-liners wier effect nog wordt versterkt door zijn schorre, krakende stem. In politieke cartoons wordt hij vaak afgebeeld als buldog.

Bronnen: Het Nieuwsblad, Wikipedia

Meer lezen

Tijdvakken

Landen