De opgegraven graftombe (Beeld: Nguyen Lan Cuong)

Archeologen graven 300 jaar oude tombe op in Vietnam

In Vietnam is in de noordelijke provincie Nam Dinh een graftombe opgegraven van ongeveer 300 jaar oud. De graftombe bevat twee losse kisten. De buitenste kist is 107 centimeter lang, 36 centimeter breed en 40 centimeter hoog. Hierin zat nog een tweede kist van 94,5 bij 27,3 bij 33,4 centimeter. Volgens, Nguyen Lan Cuong, plaatsvervangend algemeen secretaris van de Vietnamese Archeologie Associatie, is het de kleinste tombe ooit gevonden in Vietnam.

De tombe bestond uit kalksteen, zand, stroop en houtskool. In de kisten zijn een schedel en botten gevonden. De inhoud was in een doek gewikkeld. Dit bevestigde het vermoeden van de archeologen dat het hier om een graftombe ging. Gebaseerd op de opgegraven relikwieën, verondersteld Cuong dat de tombe waarschijnlijk rond 300 jaar geleden gemaakt is.

In de tombe is voor de eerste keer door onderzoekers olie aangetroffen, wat gebruikt is om het lichaam te balsemen. Het archeologische team heeft de olie en monsters van de botten meegenomen voor onderzoek. De rest van de botten worden begraven op de lokale begraafplaats, terwijl de tombe tentoon wordt gesteld in het Nam Dinh Museum.

In dezelfde periode werd op een andere locatie in Vietnam een soortgelijke ontdekking gedaan. Archeologen vonden een mummy van ongeveer 200 jaar oud in een graftombe in het zuidelijke Long Thanh. Deze tombe was 8,5 bij 4,6 meter in omvang. In deze graftombe werd de mummy ontdekt. De mummy was in doeken gewikkeld en er wordt verondersteld dat het om een vrouw gaat die in de Nguyen dynastie (1802-1945) heeft geleefd.

Meer lezen

Landen