Archeologen dateren oudste rotstekening van Australië
In een afgelegen deel van Australië hebben archeologen van de Universiteit van Zuid-Queensland een 28.000 jaar oud fragment van een rotstekening aangetroffen. De tekening is gecreëerd door Aboriginals en is het tot nu toe oudst bekende voorbeeld van rotskunst in Australië.
Het fragment werd vorig jaar al aangetroffen in een onbegaanbare wildernis in Arnhem Land in het noorden van Queensland. De site, genaamd Narwala Gabarnmang, is alleen bereikbaar door een 90 minuten lange helikoptervlucht vanuit de afgelegen stad Katherine. Recentelijk heeft de radiokoolstofdatering van de kooltekening uitgewezen dat het met zijn 28.000 jaar één van de oudste rotstekeningen van de wereld is.
“Eén van de dingen die dit fragment uniek maken is dat het getekend is met houtskool. Hierdoor konden we de tekening precies dateren,” aldus Bryce Barker, de vinder van het stuk rotstekening. Barker gaf aan dat dit fragment naast een aantal beroemde rotstekeningen behoord, bijvoorbeeld in de Franse Chauvet grotten en de recentelijk aangetroffen grotten in Noord Spanje. “Feit blijft dat iedere rotstekening ouder dan 20.000 jaar oud over de hele wereld erg uniek is,” aldus Barker. “We zijn er zeker van dat we nog oudere rotstekeningen zullen vinden. De site waar ik het fragment vond werd namelijk 45.000 jaar geleden al in gebruik genomen door de Aboriginals,” voegt Barker toe.
Archeologen werden hier vijf jaar geleden voor het eerst mee naar toe genomen door Aboriginal conservators, de Jawoyn, die de kunst willen behouden en de geheimen van hun historie willen blootleggen. Het gevonden fragment is waarschijnlijk kort na het tekenen van het plafond gevallen en door de aarde behouden. Het is mogelijk een deel van een menselijk figuur in actie, bijvoorbeeld iemand die een speer gooit.
Bron: Dawn