Archeologen breken zich het hoofd over Ness of Brodgar
Sinds de recente onthulling van het vijfduizend jaar oude tempelcomplex op de Ness of Brodgar, een archeologische site in Schotland waar vanaf 2003 opgravingen plaatsvinden, staan archeologen nog steeds voor een raadsel. Waar het complex en de gedane vondsten voor dienden, is vooralsnog niet duidelijk.
De site, gelegen tussen de werelderfgoed monumenten Ring of Brodgar en de Stones of Stenness in Orkney, is bijna net zo groot als vijf voetbalvelden. De archeologen vonden daar enkele gebouwen van vijfduizend jaar oud, waarvan zij geloven dat ze deel uitmaakten van een prehistorisch tempelcomplex. Volgens hen wijst de structuur van sommige gebouwen hierop, zoals tempelgangen en balkons die overeenkomen met die van grafcomplexen.
De archeologen vonden ook een beeldje van klei op de site, genaamd de ‘Brodgar Boy’. Hoewel het beeldje menselijke vormen vertoont, zijn archeologen er nog niet over uit of het figuurtje een man of vrouw voorstelt. Wel concludeerden ze dat het één van de oudste representaties van de menselijke vorm is die ooit in Groot-Brittannië werd gevonden.
Over de functie van het beeldje zijn de archeologen het echter niet eens. Sommigen denken dat het een rituele betekenis had, of een goddelijk wezen voorstelt, hoewel het goed mogelijk is dat het niks meer dan speelgoed is. De betekenis van het complex zelf is ook onderwerp van speculatie: mogelijk was het een tempelcomplex voor paganisten, een grafcomplex of zelfs de plaats waar het plan voor het bouwen van Stonehenge werd gemaakt. Veel keramiek die bij Stonehenge is gevonden, is afkomstig uit Orkney.
De archeologen beweren ook dat de Ness of Brodgar tijdens de bronstijd geheel verlaten werd. Dit baseren ze op sporen van een massaslachting van veedieren. Volgens sommige archeologen is dit een teken dat er een algehele cultuurverandering plaatsvond. Wat het ook is en waarom het ook is gebeurd, de archeologen zijn het erover eens dat de Ness of Brodgar vanwege omvang en ouderdom een uiterst belangrijke historische waarde met zich meedraagt.
Bron: Past Horizons