Geen foto

Archeologen bootsen Slag van Marathon na

De deelnemers van het evenement zullen zich op dit veld verzamelen.Op zaterdag 10 september zal er een re-enactment van de Slag van Marathon plaatsvinden op een strand nabij Athene. Dit evenement wordt door archeologie enthousiasten opgezet met als doel het historische gevecht tussen de Grieken en Perzen in 490 voor Christus te herdenken.

De Slag van Marathon was de beslissende veldslag in de Eerste Perzische Oorlog. De Perzen probeerden de Griekse stadstaten bij hun rijk te voegen, maar de Grieken wisten de vijand af te houden. Het was tevens een keerpunt voor Europa, gezien het feit dat Griekenland bewees dat het Perzische Rijk verslagen kon worden. De honderden deelnemers van over de hele wereld die mee doen aan dit evenement, gaan gekleed in geheel historische correcte harnassen.

Het amateurevenement zal drie dagen duren en zal dans, literatuur, vakmanschappen en culturele kenmerken van de Archaïsche periode ten tonele brengen. De grootste attractie zal echter de nagebootste veldslag zijn tussen de Griekse en Perzische legers, bestaande uit ruim 200 archeologie fans in vol ornaat.

“Het heeft ons drie jaar gekost om er zoveel te kunnen uitrusten,” vertelt  de 49-jarige organisator Christian Cameron, een Canadese romanschrijver en voormalig marine officier uit de VS. “Het neemt honderden uren in beslag om correcte harnassen en wapens - niet te vergeten textiel en verven uit die tijd - te maken.”

“De meeste mensen bij het nagebootste Marathon zullen een uitrusting dragen met een waarde van vijf- tot tienduizend euro, veelal handgemaakt,” voegt hij toe. De wapens die de deelnemers dragen zijn aangepast zodat ze veilig zijn om mee te vechten, zoals pijlen met rubberen koppen en speren met een botte punt.

Naast gevechten zijn er ook activiteiten als koken, kamperen en boogschieten gepland, evenals een sprint in harnas om “aan te tonen hoeveel schoten een Perzische boogschutter kon lossen terwijl een Griekse hoplite op hem af stormde,” aldus Cameron.

De organisatoren hebben het Ministerie van Cultuur om toestemming gevraagd om vanaf de eeuwenoude marktplaats Agora in Athene naar de Akropolis te marcheren om hun overwinning te vieren. Hoewel daar nog geen antwoord op is gekomen, helpt de gemeenteraad van de stad hen met logistieke kwesties.

“We snappen dat dit moeilijke tijden zijn voor Griekenland, maar we zijn een beetje geschrokken van de desinteresse,” vertelt Cameron. “Ik zou graag even tien minuten met de minister praten over de potentie van re-enactment om zowel de Griekse cultuur als het toerisme te bevorderen.”

Bron: The Vancouver Sun

Meer lezen
Tijdvakken
Landen