ArcheoHotspots wint Grote Archeologieprijs

De Grote Archeologieprijs is dit jaar gewonnen door ArcheoHotspots. Dit werd zaterdag 28 oktober bekend tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De tweejaarlijkse prijs is bedoeld voor een project of initiatief dat archeologie het beste kan verbeelden en vertalen aan het publiek. De prijs werd in ontvangt genomen door projectleider Marjolein Woltering en door Wim Hupperetz, initiatiefnemer van de ArcheoHotspots.

Doel van ArcheoHotspot

ArcheoHotspots is op touwen gezet door het Allard Pierson museum, een archeologisch museum in Amsterdam. ArcheoHotspots wil het imago van archeologie aantrekkelijker maken. ArcheoHotspots heeft op dit moment zeven vaste Hotspots. Archeologieliefhebbers kunnen tijdens dit project meehelpen met archeologisch onderzoek en ook eigen vondsten laten onderzoeken door deskundigen. Daarnaast organiseert ArcheoHotspots tal van activiteiten en excursies over diverse archeologische onderwerpen.

Hotspots

ArcheoHotspots heeft op dit moment zeven vaste hotspots. Deze zijn in drie afzonderlijke delen verdeeld.. Eén daarvan is ArcheoCommunity. Hierbij zetten de initiatiefnemers in op online verbinden. In de ArcheoLab is de archeoloog aan het werk en kan het geïnteresseerde publiek meekijken én meehelpen met restaureren van archeologische vondsten. Het derde deel is de ArcheoScope: een interactieve kaart waarop vondsten en opgravingen te zien zijn. Het publiek kan de kaart aanvullen en er kunnen via sociale media updates worden toegevoegd.

Andere genomineerden

ArcheoHotspots was één van de vier genomineerden tijdens de Maand van de Geschiedenis. Andere kanshebbers waren Castellum Hoge Woerd, Museum Escape en kasteel en Dorp Zaamslag op de kaart!

Bronnen:

Meer lezen

Landen