De Romeinse provincie Asia, waar Mastaura gelegen heeft
Thomas Pusch via Wikimedia Commons.
Amfitheater vergelijkbaar met Colosseum van Rome in Turkije gevonden
In de Turkse provincie Aydin bij de stad Nazilli zijn ruïnes gevonden van een amfitheater vergelijkbaar met het Colosseum in Rome. De vondst is gedaan bij de ruïnes van een oude verlaten Griekse nederzetting genaamd Mastaura, dat ongeveer 2.700 jaar geleden gesticht werd. Het amfitheater ligt grotendeels begraven onder landbouwgrond en is goed bewaard gebleven.
Europese bronnen
Dat meldt een team van archeologen onder leiding van Sedat Akkurnaz van de Universiteit van Aydin. “Mastaura is een belangrijke oude nederzetting. Toen Europese reizigers naar Anatolië kwamen in de 18de eeuw, bezochten zij ook Mastaura en deelden zij interessante informatie over de aanwezigheid van een amfitheater.” vertelt Akkurnaz. Na zo veel mogelijk van dit soort oude bronnen bestudeerd te hebben, is het team op zoek gegaan naar de locatie van de Romeinse arena. Deze hebben zij nu dus gevonden.
Het amfitheater
Al ligt de ruïne grotendeels begraven onder de landbouwgrond van olijfbomen, de onderzoekers schatten in dat het amfitheater een diameter heeft van ongeveer 100 meter en een hoogte van ongeveer 15 meter. Ter vergelijking: het Colosseum in Rome heeft een diameter van 118 en is op zijn hoogste punt 50 meter hoog. “Er zijn zeven voorbeelden van van amfitheaters in Anatolië bekend. Geen van hen is echter zo goed bewaard gebleven als deze in Mastaura. Bovendien zijn de meeste anderen grotendeels vernietigd.” aldus Akkurnaz. Het wordt verwacht eind 2020 opgravingen zullen beginnen.
Wil je op de hoogte blijven van de meest interessante archeologische ontdekkingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en volg ons op Facebook, dan mis je niks!
Mastaura en Asia
Mastaura is een kleine nederzetting zo’n 4 kilometer ten noorden van de stad Nazilli. Het werd ongeveer 2.500 jaar lang bewoond, tot het ongeveer 250 jaar geleden verlaten werd. Rond het jaar 127 voor Christus kwam de regio onder het bewind van het Romeinse rijk. Mastaura werd onderdeel van de Romeinse provincie Asia. De Aydin regio staat bekend om zijn vele ruïnes uit de Griekse en Romeinse tijd. Bekende voorbeelden hiervan zijn de tempel van Apollo en de overblijfselen van de Griekse stad Milete, beide in het westen van de provincie. Bij Mastaura is al eerder een theatergebouw gevonden. Deze had echter een halve maanvorm, geen volledig ronde vorm zoals deze.
Geschiedenis van de regio
Voordat de regio in Romeinse handen viel was Mastaura onderdeel van het koninkrijk Pergamon. Dit koninkrijk kwam weer voort uit het Seleucidische rijk, een van de opvolgerstaten van het gigantische rijk van Alexander de Grote. In 262 v.Chr. heeft de leider van Pergamon het leger van de Seuleciden-koning verslagen. Pergamon werd hierdoor een onafhankelijke staat. Pergamon zou uitgroeien tot de belangrijkste bondgenoot van Rome in de Hellenistische wereld. Ze zou Rome steunen tijdens meerdere oorlogen waaronder de Romeins-Seleucidische oorlog. Na deze oorlog kreeg Pergamon in 188 v.Chr grote delen land in het westen van Anatolië toegewezen door Rome. Het koninkrijk was dat jaar op het hoogtepunt van zijn macht. In 133 v.Chr. stierf koning Attalus III zonder erfgenaam. In zijn testament liet hij het volledige koninkrijk na aan de Romeinen. Het is niet geheel duidelijk waarom hij dit gedaan heeft. Na zijn dood viel Pergamon gewelddadig uit elkaar. Wellicht had Attalus dit voorzien en begreep hij dat de Romeinen nodig waren om orde in de regio te bewaren. Pas twee jaar later in 131 v.Chr. zou een Romeins leger verschijnen, waarna de rust hersteld werd. Eeuwenlang zou de regio onderdeel blijven van het Romeinse en later Byzantijnse rijk. Het is nog niet duidelijk wanneer zij precies het amfitheater bij Mastaura bouwden. De geplande opgravingen zullen hier ongetwijfeld meer duidelijkheid over bieden.
Bronnen: AydinKulis, Hürriyet.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!