Buste van keizer Commodus als Hercules.

Mini-Colosseum van Romeinse keizer gevonden

Buste van keizer Commodus als Hercules.De Romeinse keizer Commodus, die de bijnaam ‘De Romeinse Hercules’ droeg, had wellicht een klein amfitheater bij zijn verblijf net buiten Rome. Amerikaanse archeologen van de Montclair State University uit New Jersey ontdekten een aantal jaar terug al een Romeins badhuis in de stad Genzano en stuitten daarbij op een gebogen muur. Door middel van radaronderzoek zijn de archeologen er nu achter gekomen dat de muur onderdeel is van een amfitheater.

Eerdere archeologische aanwijzingen

De gladiatorenarena kon ongeveer 1300 toeschouwers herbergen. De vondst is gedateerd op de 2e eeuw en lijkt daarmee van keizer Commodus te kunnen zijn. Uit enkele historische bronnen komt naar voren dat Commodus in het betreffende gebied woonde en ook de in de 18e eeuw gevonden beelden van keizers van het Antonijnse Huis, waartoe Commodus behoorde, bevestigen dat.

Vondst van verschillende steensoorten

De archeologen kwamen bij de opgraving veel verschillende marmersoorten tegen, wat de rijkdom van de eigenaar nog verder verduidelijkte, omdat sommige soorten alleen buiten Italië voorkwamen. Het amfitheater had, net als het Colosseum in Rome, vermoedelijk een zonnedak waardoor de toeschouwers in de schaduw van de voorstellingen konden genieten.

Keizer Commodus

Commodus, die regeerde tussen 180 en 192, stond bekend als een liefhebber van gladiatoren en heeft de arena waarschijnlijk ook zelf gebruikt om te oefenen. Als keizer trad Commodus namelijk enkele malen op in het Colosseum in Rome, waarbij hij vooral tegen wilde dieren vocht. In zijn eigen ‘mini-Colosseum’ liet Commodus nog spectaculairdere shows opvoeren, want de archeologen vonden ook een kanaal waardoor in de arena zeeslagen konden worden nagebootst.
Commodus is overigens ook in de film Gladiator te zien. De door Joaquin Phoenix gespeelde Commodus neemt het daarin in een gevecht op leven en dood op tegen Russell Crowe’s fictieve personage Maximus.

Bron: Discovery

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's