De vondst werd gedaan in de ruïne van het nazi-hoofdkwartier Wolfsschanze in het noordoosten van Polen

De vondst werd gedaan in de ruïne van het nazi-hoofdkwartier Wolfsschanze in het noordoosten van Polen

Einsamer Schütze, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons.

Amateurarcheologen vinden vijf skeletten onder huis nazi-kopstuk

Amateurarcheologen hebben onder het voormalige huis van nazi-kopstuk Hermann Göring vijf skeletten gevonden, waaronder dat van een baby. Bij alle lichamen ontbraken de handen en voeten. De vondst werd gedaan in de ruïne van het nazi-hoofdkwartier Wolfsschanze in het noordoosten van Polen, waar nazi-kopstukken regelmatig samenkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tekst: Thomas van Roijen

Onverwachte vondst

De overblijfselen, vermoedelijk van een familie, werden ontdekt tijdens onderzoek dat al een aantal jaar bezig is op het voormalige hoofdkwartier. Hoewel men aanvankelijk dacht dat het huis van Göring grondig was onderzocht, vond een teamlid sporen van een houten vloer en begon te graven, waarbij al snel waterleidingen werden blootgelegd. Ongeveer tien centimeter onder de grond werd een stukje van een schedel gevonden, wat leidde tot de ontdekking van de rest van de lichamen. Het gaat om drie volwassenen, een tiener en een baby.

Nog veel onduidelijk

In een video verklaarden de onderzoekers dat de doden waarschijnlijk zijn begraven toen het huis in het nazi-hoofdkwartier al was gebouwd, aangezien degenen die destijds de waterleidingen legden de lichamen anders zouden hebben ontdekt. Er wordt gespeculeerd dat Göring mogelijk op de hoogte was van de lichamen onder zijn huis, maar de onderzoekers sluiten niet uit dat de lichamen ook na de oorlog kunnen zijn gedumpt.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Bij de opgravingen zijn geen kledingresten of sieraden gevonden, wat zou kunnen suggereren dat de lichamen naakt zijn begraven. De reden voor het ontbreken van handen en voeten blijft onduidelijk; hoewel onderzoekers beargumenteren dat deze lichaamsdelen mogelijk zijn geamputeerd, kan het ook zijn dat ze door de jaren heen zijn vergaan.

De Wolfsschanze in de Tweede Wereldoorlog

Naast Hermann Göring verbleef ook Adolf Hitler regelmatig in Wolfsschanze tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de locatie goed verdedigd was, werd Hitler er bijna slachtoffer van een aanslag in de zomer van 1944. Hermann Göring, de Reichsmarschall sinds 1940, werd na de oorlog ter dood veroordeeld, maar pleegde een dag voor zijn executie zelfmoord door een cyanidepil te slikken.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen