Veel amateurarcheologen zijn gesnapt tijdens het zoeken in de duinen.

Amateurarcheologen gesnapt in Helderse duinen

Veel amateurarcheologen zijn gesnapt tijdens het zoeken in de duinen.De afgelopen weken zijn er in Noord-Holland meerdere amateurarcheologen opgepakt en bestraft. Dit omdat ze in de Helderse duinen op eigen initiatief op verboden terrein gingen zoeken naar archeologische restanten.

Zo maakt Landschap Noord-Holland vandaag bekend. Landschap Noord-Holland houdt extra toezicht in de Helderse duinen sinds de vondst van de Engelse soldaat uit 1799. “Mensen gaan in het gebied met een metaaldetector op zoek naar spullen die soldaten mogelijk zijn verloren,” aldus een woordvoerder van de stichting. “Het duingebied is buiten de wegen en paden echter niet vrij toegankelijk en bovendien mogen particulieren geen belangrijke archeologische vondsten meenemen.”

De vondst van de Engelse soldaat werd al in maart gedaan, maar werd tot oktober geheim gehouden. Dit was bewust gedaan om amateurarcheologen te weren. Landschap Noord-Holland vreesde namelijk al dat de historische vondst mensen naar het gebied zou lokken.

“Mede door de enorme media-aandacht trekken nog altijd veel mensen het gebied in,” aldus de woordvoerder. “Door op de meest onverwachte momenten extra te controleren, hebben we al meerdere mensen kunnen betrappen.” Mensen die gesnapt worden, kunnen een boete en proces-verbaal verwachten.

De vondst van de soldaat werd tijdens een natuurproject in de Helderse duinen gedaan. Het werd betiteld als ‘één van de meest waardevolle vondsten in Noord-Holland uit de tijd van Napoleon’. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het om een Engelse infanteriesoldaat gaat die kort na de Engels-Russische landing in 1799 is omgekomen. De resten liggen momenteel in Fort Kijkduin in Den Helder, maar worden in de zomer van 2012 verplaatst naar De Helderse Vallei.

Bron: Landschap Noord-Holland
Meer lezen