Metaaldetectorenthousiasteling

Amateur archeoloog vindt middeleeuwse gouden broche

MetaaldetectorenthousiastelingIn Engeland heeft  een amateurarcheoloog een 14e eeuwse gouden broche gevonden. De zestigjarige Stan Cooper vond de 2,5 centimeter grote broche met behulp van zijn metaaldetector in een weiland nabij Sandbach, Cheshire. Het gouden sieraad heeft de vorm van een hart met twee handen die elkaar vasthouden in de punt.

De broche dateert uit 1350-1450 en heeft een waarde van bijna 22.000 euro. Het is origineel waarschijnlijk een verlovingscadeau geweest, want de handen lijken op die van een man en een vrouw. Ook zijn er gedecoreerde mouwen zichtbaar. Experts zeggen een voorwerp met zowel de afbeelding van een hart als die van een handdruk zeer zeldzaam is.

In Engeland moet een vondst binnen twee weken na het vinden gemeld worden. Na de melding heeft het British Museum de broche onderzocht, geauthenticeerd en gedocumenteerd. Het kleine sierraad zal worden geveild door veilinghuis Adam Partridge in Macclesfield. Medewerker Bill Forrest zegt dat de broche interessant is voor brocheverzamelaars en verzamelaars van middeleeuwse sieraden.

Vinder Stan Cooper zoekt al twintig jaar naar vondsten met zijn metaaldetector, maar deze vondst ia naar eigen zeggen ongetwijfeld de vondst van zijn leven. Toen hij het  voorwerp aantrof wist hij niet zeker wat het was, maar nadat hij het had schoongemaakt zag hij dat het van goud was. Ondanks dat de broche honderden jaren onder de grond heeft gelegen, verkeert het stuk in perfecte staat. Cooper is van plan de opbrengst van de broche te delen met de eigenaar van het weiland, van wie hij toestemming had verkregen het land te doorzoeken.

Bron: Daily Mail

Meer lezen

Tijdvakken