Geen foto

Afgesneden handen gevonden in Egyptisch paleis

In het Egyptische Avaris zijn zestien afgesneden handen gevonden.Archeologen die een opgraving uitvoerden in de Oude Egyptische stad Avaris hebben een mysterieuze ontdekking gedaan. Ze vonden maar liefst zestien afgesneden handen die in vier groeven begraven lagen. Opmerkelijk is dat het allemaal rechterhanden zijn.

Twee van de groeven, waar beide één hand in lag, werden vlak voor wat lijkt op een troonzaal gevonden. De andere groeven zijn vermoedelijk later gemaakt en bevatten de overige veertien skelethanden. Projectleider Manfred Bietak merkte ook op dat de meeste handen erg groot zijn.

De handen dateren tot de periode van 1600 voor Christus, tijdens de Hyksos-dynastie. De Hyksos waren een bevolkingsgroep uit Klein-Azië die Egypte aan het einde van het Middenrijk (ca. 1700 voor Christus) binnenvielen en van Avaris hun hoofdstad maakten. Ten tijde van het begraven van de handen heerste daar de Hyksos koning Khayan.

Ceremonieel

Volgens historische Egyptische bronnen zouden soldaten indertijd de afgesneden rechterhand van een vijand aan de koning bieden in ruil voor goud. Volgens Bietak vormen deze handen het allereerst fysieke bewijs voor deze traditie. “Elke groeve representeert een ceremonie,” aldus Bietak.

Het afsnijden van de rechterhand was bovendien een praktische overweging. De slachtoffers van een slagveld waren zo namelijk gemakkelijker te tellen. Ook diende het een symbolische betekenis, namelijk het voorgoed wegnemen van iemands kracht. Het is nog onbekend aan wie de handen toebehoorden en bij welk volk zij hoorden. De traditie werd namelijk door zowel de Egyptenaren als de Hyksos bedreven.

Ook is het onbekend wanneer de traditie begon. In het voormalige thuisland van de Hyksos, vermoedelijk het historische gebied Kanaän, zijn geen bewijzen gevonden van deze traditie, wat aanduidt dat de Egyptenaren er waarschijnlijk mee zijn begonnen.

Bekijk hier de foto’s van de afgesneden handen.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's