Afbeelding van een grot

Afgelegen grot in Schotland laat 3.000 jaar Europese klimaatverandering zien

Afbeelding van een grotOnderzoek naar kalksteenformaties in een afgelegen grot in Schotland hebben unieke klimaatvariaties tot 3.000 jaar terug in kaart gebracht. De onderzoekers van de universiteit van New South Wales in Australië beweren dat deze klimaatveranderingen historische gebeurtenissen,zoals de val van het Romeinse Rijk en de opkomst van de Vikingen hebben beïnvloed.

Onderzoeksmethode

Voor het onderzoek hebben wetenschappers van de universiteit vanNew South Wales, de universiteit van Lausanne en de universiteit van Arizona de jaarlijkse groei van vijf oude stalagmieten uit de Schotse grot met elkaar vergeleken. Doordat de stalagmieten overlapten konden de klimaatveranderingen tussen 1.000 voor Christus en 2.000 na Christus in kaart worden gebracht. Dit was het eerste onderzoek waarbij een compilatie van grotmetingen werd gebruikt om klimaatveranderingen in de Noord Atlantische regio te meten.

Droogte in Mediterrane gebied & val Romeinse Rijk

Het onderzoek laat zien dat er tussen 1080 en 1430 toenemende regen in Schotland viel en het westelijke Mediterrane gebied steeds droger werd. Ook tussen 290 en 550 zou er sprake zijn geweest van droogte in dit gebied en zou er meer regen in Schotland zijn gevallen. De onderzoekers stellen datdeze klimaatveranderingen wellicht de val van het Romeinse Rijk en de grote migraties in Zuid-Europa hebben beïnvloed.

Droogte noordwest Europa & invasie Vikingen

Tussen 600 en 990 zouden er volgens het onderzoek van de verschillende wetenschappers warme en droge condities in noordwest Europa zijn geweest. Dit maakte Europa waarschijnlijk ontvankelijk voor de invasie van de Vikingen. Volgens Andy Baker, professor van de universiteit van New South Wales, kan de klimaatcontext van het onderzoek als een hypothese dienen voor de invloed van de klimaatveranderingen op de maatschappij.

Bronnen

-          Sciencedailly.com, ‘Remote cavestudyreveals 3000 years of European climatevariation’.

-          Science.unsw.edu.au, ‘Study: Cave studyreveals 3000 years of climatevariation’.

-          Scotsman.com, ‘Ullapoolcavestalagmitesrevealhistoricsecrets’.

Afbeedling

- Horvabe, 'Stalagtieten in de grot van Aggtelek'.

Meer lezen