Aderverkalking was al bekend bij Egyptenaren

De ziekte atherosclerose (ook wel bekend als aderverkalking) wordt vaak in verband gebracht met een te hoog cholesterolgehalte. En dat danken we weer aan onze ongezonde moderne, Westerse leefstijl.  Vreemd genoeg ontdekte een team van cardiologen dat ook de Egyptische elite uit de oudheid aan de kwaal leed. Vandaag presenteren ze hun bevindingen aan The American College of Cardiology in New Orleans.

Het team onder leiding van Adel Allam van de Al Azhar Medical School in Cairo and Gregory Thomas van de University of California deed de ontdekking. Ze bestudeerden het aderweefsel van 44 mummies van koninklijke bloede. 45 procent van de mummies bleek te kampen met dichtgeslibde aderen. Vooral de jonge leeftijd van de mummies die aan de aandoening leden verbaasde de onderzoekers. De gemiddelde leeftijd waarop mensen stierven lag op veertig jaar.

Bijvoorbeeld koningin Ahmose-Henutempet en haar zus prinses Ahmose-Meyret-Anon, die Egypte 3600 jaar geleden regeerde, leden aan de aandoening. Beiden stierven op veertigjarige leeftijd, waarschijnlijk door hartfalen als gevolg van atherosclerose. Er zijn gegevens bewaard gebleven van Egyptische artsen die hartkwalen bij hun patiënten beschreven. Het was alleen niet duidelijk hoe vaak dat voorkwam. Volgens Gregory Thomas kan de nieuwe ontdekking onze blik op atherosclerose veranderen. Het zou weleens eerder een genetische kwaal kunnen zijn dan een gevolg van een overmaat aan hamburgers.

Bronnen: Egyptology News en Science Daily 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's