18e eeuwse Russische afbeelding van de profeet Zacharia

Achtervolging grafrovers leidt tot opzienbarende vondst

18e eeuwse Russische afbeelding van de profeet ZachariaDe achtervolging van een groep grafrovers heeft geleid tot de ontdekking van een vijfde eeuwse Byzantijnse kerk waaronder zich wellicht de tombe van de profeet Zacharia bevindt. De kerk bevindt zich op een heuvel 40 kilometer ten zuiden van Jeruzalem en moet zo'n 1300 jaar geleden door een aardbeving zijn verwoest.

De grafrovers werden achternagezeten door medewerkers van de Israëlische overheidsinstantie voor de oudheid, die niet alleen onderzoekstaken heeft, maar ook zorgdraagt voor bewaking van archeologische vindplaatsen. Tijdens de achtervolging ontdekten zij de resten van een bewerkte deurpost. De rovers ontsnapten, maar werden maanden later alsnog opgepakt.

Inmiddels hebben archeologen de resten van een Byzantijnse kerk blootgelegd met een goed bewaard gebleven, tien meter lange mozaïekvloer. Onder het altaar bevindt zich een tombe die, zeggen de archeologen, wel eens van de profeet Zacharia zou kunnen zijn. Die claim wordt nader onderzocht.

De kerk was in gebruik van de vijfde tot de zevende eeuw na Christus. Hij was gebouwd op veel oudere fundamenten. In de heuvel waarop de kerk stond, bevindt zich een uitgebreid gangenstelsel dat, tijdens de Tweede joodse Opstand in 132 na Christus, als schuilplaats diende voor Joodse vrijheidsstrijders.

Bron: Israel Ministry of Foreign Affairs

Meer lezen

Tijdvakken

Landen