Achtentwintig middeleeuwse graven ontdekt in Koksijde

Oplettende kraanmachinisten stuitten op een grafveld op het terrein van de historische Duinenabdij in het Belgische Koksijde. Het grafveld dateert vermoedelijk uit de middeleeuwen. In verband met een nieuw te bouwen politiegebouw worden er opgravingen uitgevoerd onder toeziend oog van het agentschap onroerend goed van de gemeente.

Geheimen Duinenabdij ontrafeld

Het terrein van de Duinenabdij in Koksijde, gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen, geeft steeds meer geheimen prijs. Medewerkers stuitten op het te bebouwen terrein op een menselijke schedel en beenderen. Of er een link is tussen het grafveld en de Duinenabdij is nog onbekend.  Dit zal nader onderzocht worden. Wel is bekend dat er op de plek van het ontdekte grafveld de middeleeuwse warande van de Duinenabdij lag.

Grafcontexten

Er zijn al achtentwintig graven ontdekt waaronder die van een aantal kinderen. Verder onderzoek naar de  is gericht op datering, specifieke context van de begravingen en een eventuele link met de Duinenabdij. Behoren de archeologische sporen tot het prille beging van de abdij?

"Dat er op deze plaats mensen begraven werden, was ons onbekend. Het gaat wellicht om heel bewuste begravingen, want de omtrekken van verschillende doodskisten tekenen zich af", aldus Gianna Hubert, collectiebeheerder van het Abdijmuseum tegen  een medewerker van vtm nieuws.

De bouw van het politiekantoor loopt vooralsnog geen vertraging op.

nl.wikipedia.org/wiki/Koksijde

nieuws.vtm.be/

afbeelding [CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) , via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koksijde_-_Ten_Duinen_6.jpg

archeologieonline.nl/agenda/expo-zalige-idesbald-en-de-1000-skeletten

nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_Onze-Lieve-Vrouw_Ten_Duinen

 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen