Acht mummies ontdekt in oude graftombe bij de Egyptische stad Luxor

Deze week hebben Egyptische archeologen acht mummies ontdekt in een 3500 jaar oude graftombe in de buurt van de stad Luxor. De tombe bevind zich in de zogenaamde dodenstad Dra’Abu el-Naga’, dat in de buurt ligt van de beroemde Vallei der Koningen. Het ontdekte graf zou toebehoren aan de edelman Userhat, die in de achttiende dynastie in de stad werkte als rechter.

Duizenden beelden

De archeologen troffen naast de acht mummies ook ongeveer tien kleurrijke houten sarcofagen aan en meer dan duizend beelden en andere voorwerpen. Dat heeft het Egyptische ministerie van Oudheden deze week bekendgemaakt. In eerste instantie werden zes gemummificeerde lichamen gevonden maar later werden nog twee andere mummies ontdekt.

T-vormige graftombe

Volgens hoofdonderzoeker Mostafa al-Wazeery zijn de mummies nog in goede staat. Volgens hem zijn deze Egyptenaren destijds overleden aan de gevolgen van een onbekende ziekte. De T-vormige graftombe waar de acht mummies werden gevonden, bestaat uit een open ruimte die leidt naar een rechthoekige hal. Daarachter bevind zich nog een gang en een kamer. Dit is volgens Al-Wazeery typisch voor een graf van een edelman. De archeologen gaan deze weken verder met graven omdat er aanwijzingen zouden zijn dat er nog meer mummies liggen. Zo werden er tien sarcofagen gevonden en maar acht mummies.

Luxor en Vallei der Koningen

Luxor, waar de graftombe is ontdekt, was in het Oude Egypte een belangrijke zuidelijke stad. Onder andere de Luxortempel, gewijd aan de god Amon, en de tempel van Karnak liggen bij de stad. De Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen zijn de bekendste toeristische plek in dit zuidelijke deel van Egypte. In deze valleien liggen de grootste farao’s en hun vrouwen en kinderen begraven. Al eerder werden hier graven gevonden zoals het graf van Toetanchamon en Ramses IV. Het nabije necropolis Dra’ Abu el-Naga’ bevat waarschijnlijk de graven van de farao’s van de 17de dynastie, zoals farao Amenhotep I.


Bronnen:

Nu.nl: Acht mummies ontdekt
Sg.news.yahoo.com: Mummies discovered
Scientias.nl: Acht mummies ontdekt


Afbeelding:

Egyptisch Ministerie van Oudheden

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's