Geen foto

9.500 jaar oude speer gevonden in VS

De speerpunt werd twee meter onder een parkeerplaats gevonden.Een deel van een speerpunt gemaakt van de steensoort chert werd ca. twee meter onder een parkeerplaats in de stad Cedar Rapids in de staat Iowa gevonden. Volgens onderzoekcoördinator David Benn gaat het om een zeldzame vondst.

Men schat dat de speerpunt 9.500 jaar oud is naar aanleiding van vergelijkingsmateriaal dat op andere sites is gevonden, volgens Benn. Hij geeft aan dat er indertijd al duizenden jaren mensen in het gebied woonden. Ook beschrijft hij de speer als zeer dun en technologisch hoogontwikkeld in vergelijking met andere projectielpunten uit die tijd.

Het archeologische werk vindt plaats aan de oostzijde van de Cedar River, in het kader van een hoogwaterbeheersingsproject van het Amerikaanse leger. Volgens Benn werd het gebied indertijd gebruikt als een tijdelijk kamp van jagers. “Het lijkt erop dat één van de kerels zijn speer aan het bijwerken was,” vertelt Benn. “De speerpunt brak af. Hij haalde het weg en zette er een nieuwe op.”

Men denkt dat Noord-Amerika sinds dertienduizend jaar wordt bewoond door mensen van de Cloviscultuur, die via de Beringlandbrug (de landmassa tussen prehistorisch Siberië en Canada) uit Azië kwamen. De Cloviscultuur wordt veelal in verband gebracht met de eerst gevonden wapenpunt in de stad Clovis in New Mexico in 1929.

Er werden tijdens de opgravingen ook scherven keramiek gevonden van 1.000, 1.500 en 2.000 jaar oud.

Bron: Eastern Iowa Government

Meer lezen
Tijdvakken