Geen foto

9.000 jaar oude visfuiken aangetroffen aan Zweedse kust

Hedendaagse visfuiken op het droge Aan de Zweedse kust van de Baltische Zee zijn de resten van 9.000 jaar oude houten visfuiken aangetroffen. Mogelijk zijn het daarmee de oudste visvallen in zijn soort ter wereld. De vondst werd gedaan door maritiem archeologen van de Sodertorn Universiteit in Stockholm.

De maritiem archeologen vonden vingerdikke stokken in groepen op de zeebodem. Het hout is afkomstig van de plant de hazelaar. Er wordt vermoedt dat dit de resten zijn van visfuiken. “Dit is ‘s werelds oudste vondst die wat met vissen te maken heeft,” aldus Johan Ronnby, hoogleraar in maritieme archeologie. Arne Sjostrom, tevens een archeoloog die meewerkte aan het project, zei dat de stokken waarschijnlijk “een soort hek vormden om de vissen in een vismand te leiden of deel uitmaakten van de vismand.”

“De resten van zeven fuiken werden aangetroffen op de bodem van een oude rivierbedding, welke in de loop der tijd onderwater is geraakt aan de zuidkant van de Zweedse kust. Ze lagen op een diepte van vijf tot twaalf meter,” aldus Sjostrom. Slechts één van de vallen is onderworpen aan radiokoolstofdatering en gedateerd op 9.000 jaar oud. In andere delen van de wereld zijn veel van dit soort type fuiken gevonden, maar deze zijn niet zo oud als de fuiken uit de Baltische Zee.

Bron: BBC News

Meer lezen
Landen