Het nationale park Ashkelon

900 jaar oude olielamp gevonden op Israëlisch strand

Het nationale park AshkelonTijdens het dagelijkse hardlooprondje van lifeguard Meir Amsik over het strand van het nationale park Ashkelon in Israël vond hij een 900 jaar oude olielamp. Amsik vond de lamp toen hij zag dat een deel van een klif ingestort was, bij de instorting zag hij tussen het zand en de stenen de kleine rode lamp liggen.

Gedateerd uit de twaalfde eeuw

Nadat de lifeguard zijn vondst had gedaan besloot hij om deze te rapporteren aan de Oudheden Autoriteit. Dit bleek de juiste actie te zijn, want al snel werd zijn vondst door archeoloog Sa’ar Ganor op waarde geschat. Ganordateerde de olielamp uit de twaalfde eeuw, een periode waarin kruisvaarders de stad van Ashkelon bewoonden. Volgens Ganor is de olielamp boven water gekomen als een resultaat van een terugtrekkende en verwerende kustlijn. De lamp vertoont sporen van gebruik en er zijn ook roetsporen te zien bij de opening.

De rijke geschiedenis van Ashkelon

De olielamp is gevonden vlakbij de ruïnes van de oude stad Ashkelon, deze stad kent een rijke geschiedenis. De stad komt al voor in verhalen uit de Hebreeuwse Bijbel, waar Ashkelon het toneel is voor verhalen van profeten en het verhaal van Simson. Later kwam het gebied in Egyptische invloedssferen en ook de Romeinen veroverden Ashkelon als belangrijke havenstad. In de middeleeuwen stond Ashkelon in de westerse wereld beter bekend als Ascalon. Er vonden verschillende veldslagen plaats waarbij de ene keer de kruisvaarders de stad veroverden en de andere keer de Arabieren zegevierden. De vondst is volgens archeoloog Sa’ar Ganor dan ook illustratief voor de rijke historie van deze regio: ‘de lamp representeert een deel van de culturele rijkdom van de stad Ashkelon, die eens een handelsstad was. Ashkelon’s functie als haven was om overzeese goederen te importeren en om geproduceerde goederen te exporteren uitalle gebieden van zuid Israël.  In het Tel Ashkelon nationale park vindt men bewijs van het leven wat dateert van de Kanaänitische periode, 4000 jaar geleden, tot aan de moderne tijd.’

Bronnen

mentalfloss.com, Israeli lifeguard finds 900-year-old oil lamp on beach during morning jog

jpost.com, Lifeguard discovers 900-year-old oil lamp on Ashkelon beach during morning jog

en.wikipedia.org, Ashkelon

Afbeelding

commons.wikimedia.org, Ashkelon National Park Israel

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's