Tekening van Anubis

8 miljoen mummiehonden gevonden in catacombe Egypte

Tekening van AnubisIn Egypte hebben onderzoekers van  de universiteit van Cardiff miljoenen mummies van puppy’s en volwassen honden gevonden. De tombe die dateert uit de 400 voor Christus staat nabij de tempel van Anubis, de jakhalshoofdige god van de dood. 

Oude catacombe maar nieuwe ontdekking

De catacombe werd al in de negentiende eeuw ontdekt, maar de onderzoekers hadden geen idee hoeveel mummies er verborgen lagen. Het nieuwe onderzoek heeft nu in kaart gebracht hoeveel dat er waren. Het onderzoeksteam dat geleid werd door Paul Nicholson heeft niet alle mummies kunnen onderzoeken, omdat vele mummies in het verleden zijn gestolen om het land mee te bevruchten. Door een gedeelte van de mummies in de catacombe te tellen, konden de onderzoekers een schatting doen over het totaal aantal mummies dat ooit in de catacombe heeft gelegen.

Een oud gegeven

Dat de Egyptenaren dierenrituelen uitvoerden is al duizenden jaren bekend. Zo schreef de Romeinse poëet Juvenal ‘Wie heeft er niet gehoord van de monsterlijke goden die de Egyptenaren aanbidden? De een aanbidt krokodillen, de ander slangen. Ook zijn er steden te vinden die gewijd zijn aan katten, honden of vissen‘. Pas tijdens de Romeinse overheersing verdween de dierenaanbidding.

Ook andere dieren dan honden

Volgens Nicholson bestond meer dan 90% van de mummies uit overblijfselen van honden, de overige 10% bestond uit jakhalzen, vossen, katten, valken en mangoesten. Waarom er ook ander dieren in de catacombe lagen is niet bekend, waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat deze dieren op honden leken en dus vervangbaar waren.

Een drukke plaats

De omgeving rondom de catacombe is waarschijnlijk een drukke plaats geweest. Volgens Aidan Dodson, een archeoloog van de universiteit van Bristol, was de plek een pelgrimsoord en werd er niet alleen veel handel gedreven in dieren, maar ook in voedsel, huisvesting en eten. De tempelplek kan dus worden gezien als een voorloper van het moderne massatoerisme. 

Bronnen

Afbeelding

  •        Jeff Dahl, 'Anubis'. 
Meer lezen

Tijdvakken

Landen