6000 Holocaustdocumenten gevonden in Boedapest

Er zijn meer dan 6000 documenten over de Holocaust gevonden in Boedapest. De documenten bevonden zich in een muur van een appartement. De eigenaren renoveerden het pand en stuitten bij toeval op de historische stukken.

Er werd aangenomen dat de Holocaustdocumenten waren vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 6300 stukken zijn afkomstig uit het jaar 1944 en gaan over de volkstelling. Hierdoor werden er Joden geïdentificeerd.

Het behang geraakt?

Tijdens de verbouwing werd er aanvankelijk gedacht dat het behang van de buren werd geraakt. Toen de verbouwers door de scheur in de muur keken, herkenden ze een handschrift. Langzaam en voorzichtig werd de muur afgebroken. Het bleken de Holocauststukken te zijn, ze waren in bijzonder goede staat.

Gelig, maar intact

Doordat de documenten zich in een luchtvrije ruimte bevonden, tussen de muren, was de inkt intact. De papieren waren gelig maar wel leesbaar. De meeste papieren uit de oorlog zijn gevoeliger voor verrotting dan middeleeuwse documenten door de slechte kwaliteit papier.

Gele-sterren-huizen

Medewerkers van de archieven strijken de documenten nu. In de gevonden papieren zijn formulieren gevonden waarop de eigenaren van gebouwen werden genoteerd, of ze nou Joods waren of niet. Vervolgens werden de Joden verplaatst naar ‘Gele sterren-huizen’. Later in 1944 werden de Joden in Boedapest in  een gettowijk gestopt, waar ze onder verschrikkelijke omstandigheden probeerden te overleven.

Bronnen

www.volkskrant.nl

www.theguardian.com

www.nydailynews.com

Afbeelding

Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen