Geen foto

600 jaar oude bustehouder gevonden in Oostenrijk

In Oostenrijk is onder meer een 600 jaar oude bh gevonden. Een team van onderzoekers van de universiteit van Innsbruck heeft middeleeuws ondergoed gevonden in een kasteel in Oostenrijk, dat ruim 600 jaar oud is. Met name de vondst van een aantal linnen bh’s is frappant, want er werd tot nu toe altijd gedacht dat dit een 19e-eeuwse uitvinding was.

“De missing link in de geschiedenis van het vrouwenondergoed,” aldus Hilary Davidson, modecurator bij het museum van Londen. Volgens Davidson lijkt één van de linnen kledingstukken “precies op een moderne bh”. De kleding is ontdekt in 2008, maar de vondst wordt nu pas bekendgemaakt omdat de datering en de bevestiging van authenticiteit veel tijd in beslag nam.

De bh’s maakten deel uit van de vondst van ruim 2.700 textielfragmenten. Vier ervan tonen overeenkomsten met moderne bh’s. De gevonden kledingstukken zijn bovendien versierd met kant, wat doet vermoeden dat ze onderdeel waren van de garderobe van een rijke vrouw.

Tot de ontdekkingen door de universiteit van Innsbruck werd gedacht dat de bh’s van Mary Phelps Jacob, die in 1914 patent vroeg op het kledingstuk, de eerste ‘echte’ bh’s waren. Nu blijkt dus dat de bh’s in de 15e eeuw al vergelijkbaar waren met de moderne versies van nu en dat het korset een soort intermezzo was in de ontwikkeling van vrouwenondergoed.

Lees een uitgebreid artikel over de geschiedenis van de bh's op IsGeschiedenis.nl.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen