56 vazen met mummificatie materiaal ontdekt in Egypte

Archeologen hebben in Egypte 56 vazen gevonden met materialen om overledenen te mummificeren. De vazen werden al eens gevonden in 1921 in de tombe van Ipi, de hoogste ambtenaar onder farao Amenemhat (1991-1962 v.Chr.). De vazen waren daarna echter in de  vergetelheid geraakt. Een team van Spaanse en Egyptische archeologen heeft de vazen nu opnieuw ontdekt.

Vazen met mummificeer materialen

In de vazen zitten onder andere zouten, oliën, zand en andere substanties om mensen mee te kunnen mummificeren. De archeologen vonden ook enkele doppen terug waarmee de vazen werden afgesloten. Tevens hebben archeologen verschillende linnen lakens ontdekt en stukjes dunne stof om tenen of vingers in te wikkelen. Sommige linnen lakens waren zelfs vier meter lang. De meeste spullen die in de tombe van Ipi lagen, waren bedoeld om Ipi te mummificeren. Sommige spullen zijn ook daadwerkelijk gebruikt. De farao’s en hooggeplaatste ambtenaren kregen in hun tombes altijd veel waardevolle spullen mee voor in het hiernamaals. Daarom zijn de koningsgraven populair bij grafrovers.

Farao Amenemhat

Farao Amenemhat was de eerste farao van de twaalfde dynastie en regeerde van 1991 tot 1962 voor Christus. De farao was een aanhanger van de Amon-cultus, in plaats van de Mentoe cultus. De Mentoe cultus was toen erg populair maar Amenemhat probeerde de god Amon nationale bekendheid te geven. Volgens hem waren Amon en de zonnegod Ra dezelfde persoon. Hiermee  probeerde Amenemhat ook meer invloed te krijgen op het noorden van Egypte, waar de zonnegod Ra vereerd werd. Uit de geschiedenis blijkt dat de ‘reclame’ voor Amon is gelukt, want onder andere de achttiende dynastie met Toetanchamon zag de god Amon als de hoogste god in Egypte.

 

Bronnen:

Scientias.nl: 56 vazen Egypte
Farao.egypte-alles-over.nl: Amenemhat


Afbeelding:

Pixabay.com: Sarcofaag

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's