Volgens een expert werden de werktuigen voor de slachting van dieren gebruikt.

500.000 jaar oude werktuigen gevonden in de Alpen

Volgens een expert werden de werktuigen voor de slachting van dieren gebruikt.In het Oostenrijkse plaatsje Haidershofen is een vondst gedaan van zeven stenen werktuigen die terugdateren tot ca. 500.000 voor Christus. Daarmee zijn het de oudste werktuigen ooit gevonden in de Alpen. Ook werden er sporen gevonden van het prehistorische mensensoort Homo erectus.

Steentijdexpert Alexander Binsteiner meldde dat afgelopen dinsdag. Amateur-archeoloog Franz Mitterhuber deed de vondst in het voorjaar van 2011 op een bergrug in Haidershofen. Na vergelijkingsmateriaal uit Afrika en Europa bestudeerd te hebben, concludeerde Binsteiner dat de gereedschappen ca. 500.000 jaar oud zijn.

Het is bekend dat er indertijd een interglaciaal heerste, een periode tussen twee glacialen (ook wel ijstijden genoemd) in. Tijdens dat interglaciaal was het klimaat in Oostenrijk warmer dan vandaag de dag. Ook was er veel water en waren er veel dieren om op te jagen, wat de Homo erectus waarschijnlijk daarheen deed trekken.

Binsteiner denkt derhalve dat de locatie niet een prehistorische werkplaats was, maar een slachterij. Onder de stenen werktuigen bevinden zich  namelijk scherpe handbijlen en hamers, waarmee de huid en het vlees van bijvoorbeeld mammoeten en wilde paarden gesneden kon worden. Vervolgens zouden de werktuigen achtergelaten zijn, volgens Binsteiner.

Volgens de expert zijn het bovendien de oudste werktuigen afkomstig uit de prehistorie ooit gevonden in het Alpengebied. Vergelijkbare vondsten werden eerder alleen in Noord-Spanje, Zuid-Engeland en Georgië gedaan.

Bron: Noe.orf.at

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's