5000 jaar oude schildering van kerststal gevonden in Egypte

Op het plafond van een grot in de Egyptische Sahara is vermoedelijk één van de oudste schilderingen ooit gevonden. Een baby, zijn ouders, twee dieren en een ster zijn te zien op de 5000-jaar oude afbeelding.

Voorloper kerstverhaal

De rood-bruine schildering werd tijdens een expeditie tussen de Nijl vallei en het Gilf Kebir plateau gevonden. De samenstelling lijkt flink wat overeenkomsten te hebben met het kerstverhaal, volgens de Italiaanse onderzoekers is de schildering daar waarschijnlijk een verre voorloper van.

Eerdere vondst

De vondst werd in 2005 eigenlijk al gedaan, maar nu pas zijn de resultaten van het onderzoek door de archeologen vrij gegeven. Volgens archeoloog Morelli zou het veel vragen oproepen rondom het afbeelden van christelijke symbolen.

Geboorte

De unieke afbeelding zou ook een doorsnee gezin kunnen betreffen, maar de opbouw en details van de schildering doen anders vermoeden. De pasgeborene bevindt zich op de tekening iets hoger ten opzichte van zijn ouders, wat geboorte of zwangerschap kan verbeelden. Dood werd in die tijd sterk met de grond geassocieerd, zoals de lucht dat waarschijnlijk met geboorte werd gedaan.

Bron:

seeker.com Vondst

Afbeelding:

commons.wikimedia.org Sahara

Meer lezen

Tijdvakken

Landen