Geen foto

5.000 jaar oude begraafplaatsen blootgelegd in Oman

Ruim zeshonderd vierkante meter aan land is onderzocht voor archeologie in Oman.Een gebied van ruim zeshonderd vierkante meter in de stad Sohar is uitgekamd, wat verscheidene nieuwe archeologische sites heeft opgeleverd. Tijdens de opgravingen van die sites zijn er onder andere begraafplaatsen gevonden van minstens vijfduizend jaar oud.

De opgravingen zijn uitgevoerd door gemeentelijke archeologen in het kader van het twee jaar durende Sohar Heritage Project. Dat laat het ministerie van erfgoed en cultuur weten. “Er is een gebied van zeshonderd vierkante meter onderzocht en de vele nieuwe sites zullen een nieuw licht op Oman en haar glorieuze geschiedenis schijnen,” aldus Biubwa Ali Al Sabri, directeur van Excavation and Archaeological Sites bij het ministerie van erfgoed en cultuur.

Veel van de gevonden begraafplaatsen stammen uit de Wadi Souq periode (1900-1100 voor Christus), liet Al Sabri weten. Daarnaast zijn er sites van minstens vijfduizend jaar oud gevonden. “Er zijn ook veel Islamitische sites gevonden die nieuwe inzichten kunnen geven over hoe Sohar ontwikkeld is,” legt Al Sabri uit.

“We hebben een groot gebied uitgeplozen waar veel sites van verschillende periodes zijn gevonden,” zegt de Zweedse projectmanager Gunnar Ohrnell. “Dit zal een basis vormen voor toekomstig onderzoek naar de vele aspecten van verschillende culturen uit het verleden.” Momenteel worden de gevonden botten van de begraafplaatsen onderzocht om leeftijd en eventuele gezondheidsproblemen te achterhalen.

Al Sabri liet ook weten dat eerdere opgravingen in Sohar uitwezen dat Oman vroeger connecties had met India, China en steden uit Mesopotamië. Volgens eeuwenoude tekstarchieven speelde Oman een belangrijke rol als exporteur van goederen. Ohrnell gelooft dat deze informatie cruciaal zal zijn tijdens het onderzoek naar het recentelijk opgegraven materiaal.

Bron: Gulf News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's