Geen foto

49 miljoen jaar oude walvisfossielen ontdekt op Antarctica

Het is de eerste walvis die volledig aangepast is aan de zee ooit gevonden.Een team van Argentijnse en Zweedse onderzoekers, geleid door paleontoloog Marcelo Reguero, heeft afgelopen februari fossielen van een primitieve walvis gevonden. Na datering blijkt dat de botten 49 miljoen jaar oud zijn. De walvis zou behoren tot de archaeoceti familie, de oerwalvissen.

Oudere walvissen van 53 miljoen jaar geleden waren amfibieën. Opmerkelijk is dat de fossielen van de recentelijk gevonden oerwalvis erop duiden dat het dier volledig aquatisch was. “Het is de allereerste walvis die ooit gevonden is die volledig aangepast is aan de zee,” aldus Reguero. De walvis behoort volgens de wetenschappers tot de Basilosauridae groep.

De fossielen werden gevonden bij het Marambio eiland in Antarctica. Het zou een volwassen walvis betreffen, ca. zes tot zeven meter lang en gezien deDe oudste walvissen waren amfibiën. staat van de tanden was het waarschijnlijk een roofdier dat zich voedde met onder andere pinguïns. Volgens het team zijn er meer fossielen te vinden in het gebied, maar moet nog bepaald worden of die van dezelfde soort walvis zijn.

Paul Sereno, een paleontoloog van de universiteit van Chicago, zegt dat deze vondst bewijst dat de archaeocetes sneller geëvolueerd zijn naar zeedieren dan aanvankelijk werd gedacht. “Het belangrijkste is de locatie,” aldus Sereno. “Om er één te vinden in Antarctica is erg interessant.”

Bron: MercoPress

Meer lezen
Tijdvakken
Landen