4500 jaar oude funeraire boot gevonden in Egypte

Tsjechische archeologen hebben in Egypte een oude funeraire boot gevonden. Terwijl ze een tombe uit de oudheid schoonmaakten, stuitten ze op het scheepswrak. Het 4500 jaar oude wrak was waarschijnlijk van een prominente elitefiguur.

De 18 meter lange boot werd in een archeologisch gebied gevonden vlakbij de Abusir piramides, ten zuiden van Cairo. Het wrak stamt ruwweg uit het jaar 2550 voor Christus.  

Funeraire boten

De precieze bedoeling van een funeraire boot is niet geheel zeker. In het algemeen wordt aangenomen dat de overledene daarmee naar  het dodenrijk kon reizen. Andere archeologen geloven dat de funeraire voorwerpen offers waren. Farao’s lieten funeraire boten bouwen van ongeveer 6 meter lang, al pakten sommige farao’s het grootser aan. De grote roeivaartuigen werden in de Egyptische geschiedenis zowel begraven samen met de doden, als het water opgeduwd met de overledene aan boord. De minder bedeelden plaatsten vaak bootmodellen in het graf.   

Ongebruikelijke ontdekking

Er zijn al eerder funeraire boten aangetroffen, maar deze vondst is zo bijzonder omdat het scheepswrak niet in verband wordt gebracht met een overleden vorst. Funeraire boten van vergelijkbare grote en constructiewijze van het gevonden exemplaar, zijn vaak van de Koninklijke familie. De overledene had waarschijnlijk wel een nauwe relatieband met de Egyptische monarchen van weleer, maar alsnog is de grootte van de boot buitengewoon ongebruikelijk.

Bronnen
news.discovery.com

www.dailymail.co.uk

synonym.com

Afbeelding
Wikimedia Funeraire boot schildering

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's