Lodewijk II, koning van Hongarije en de Bohemen (1506 - 1526)
Publiek domein via Wikimedia Commons
4 gouden en 7.000 zilveren munten gevonden in Hongarije
Bij het Hongaarse plaatsje Újlengyel, zo’n 50 kilometer ten zuiden van Budapest, zijn duizenden munten gevonden uit verschillende periodes tussen de tweede en zestiende eeuw. Het is goed mogelijk dat de munten in alle haast begraven zijn tijdens een Ottomaanse inval van de regio.
In 2019 werden er al 150 oude munten gevonden bij hetzelfde plaatsje. Deze vondst gaf de archeologen voldoende aanleiding voor vervolgonderzoek, in de hoop nog meer te vinden. Dat bleek een goede beslissing; in december van 2020 werd, volgens een facebookbericht van het Ferenczy Museum in Szentendre, de nieuwe vondst gedaan.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!
Uit welke tijd komen de munten?
De oudste munt stamt uit de Romeinse tijd en heeft een afbeelding van keizer Lucius Aelius Verus, die regeerde van 161 tot 169 n.Chr. De nieuwste munt is geslagen in de tijd van Lodewijk II, die regeerde van 1516 tot 1526 als koning van Hongarije en de Bohemen (vandaag de dag het westen van Tsjechië). De vier gouden munten komen uit de tijd van de Hongaarse koning Matthias I, regerende van 1458 tot 1490, en waren verstopt onder een bekleding aan de binnenkant van de pot.
Waarom zijn ze begraven?
Het is niet duidelijk door wie of waarom de munten hier begraven zijn, maar de archeologen achten het als waarschijnlijk dat het te maken had met de Slag bij Mohács van 1526. Het Hongaarse leger werd toen verslagen door een Ottomaans invasieleger, waarbij koning Lodewijk II gedood werd toen hij het slagveld probeerde te ontvluchten. Lodewijks dood zorgde voor een politieke crisis die het einde zou betekenen voor het koninkrijk Hongarije en het begin van Ottomaanse en Habsburgse overheersing. Het is dan ook waarschijnlijk dat de oorspronkelijke bezitter van de munten ze begraven had om ze veilig te stellen in crisistijd, om dan in betere tijden het geld weer op te graven.
Bron: LiveScience.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!