4 duikbootvondsten afgelopen 10 jaar

Na de uitvinding van de duikboot in de 17de eeuw, zijn er heel wat duikboottypes gemaakt en verbeterd. Vanaf de negentiende eeuw werden de duikboten voornamelijk gebruikt in oorlogen en zijn veel boten gezonken door zeeslagen. Vandaag de dag worden deze duikboten nog gevonden op de zeebodem. Hieronder vier duikbootvondsten uit de afgelopen tien jaar.

Duitse onderzeeër bij de kust van North-Carolina

De Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration heeft nabij de kust van North-Carolina in 2014 een Duitse onderzeeër gevonden, die daar meer dan 72 jaar geleden was gezonken. Deze U-576 werd bijna vijftig kilometer van de kust gevonden, samen met het handelsschip Bluefields – dat op hetzelfde moment gezonken was. Beide schepen waren verwikkeld geraakt in een korte zeeslag. Lees hier meer.

Britse onderzeeboten uit de Eerste Wereldoorlog

Twee Britse onderzeeboten die al 100 jaar op de bodem van de Noordzee lagen, zijn in 2016 verkend door duikers. Door deze verkenning kon vastgesteld worden dat een van de wrakken de HMS E5 was. Deze Britse onderzeeër verdween op 7 maart 1916 in de golven van de Noordzee toen de boot vermoedelijk op een Duitse mijn liep. Leer hier meer.

Duitse U-boot gevonden bij de Azoren

In 2017 vonden onderwater archeologen en -biologen bij de Azoren een wrak van een Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog. Het wrak van de Duitse onderzeeër werd aangetroffen op een diepte van 900 meter. De U-Boot, bekend als U-581 zonk in februari 1942. Lees hier meer.

Wrakken uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij Maui

Aan de zuidkust van Maui, het op één na grootste eiland van de Hawaï-archipel, werden in 2011 zeventig jaar oude wrakken van militaire voer- en vaartuigen gevonden. Een team van de National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA) deed de vondst. Al eerder legde het team de zes wrakken uit de Tweede Wereldoorlog bloot. Lees hier meer.


Meer lezen
Tijdvakken