Organisatie CyArk gaat 500 wereldmonumenten digitaliseren met 3D-technologie.

3D-technologie voor het digitaal behouden van cultureel erfgoed

Organisatie CyArk gaat 500 wereldmonumenten digitaliseren met 3D-technologie.Werelderfgoed zoals de Chinese Muur, de Taj Mahal en Machu Picchu wordt binnenkort waarschijnlijk digitaal opgeslagen als 3D-model. Met dit initiatief van de Amerikaanse non-profit organisatie CyArk blijven de monumenten digitaal behouden ten behoeve van culturele, toeristische en educatieve doeleinden.

CyArk openbaarde haar idee tijdens een presentatie in de Tower of London, waarbij eveneens bekend werd dat de organisatie inmiddels honderd monumenten in 3D heeft gedigitaliseerd. Het plan is om in de komende vijf jaar vijfhonderd historische sites en gebouwen te onderwerpen aan dit project, waaronder de toren van Pisa, de ruïnes van Pompeï en de Titanic.

Nomineer cultureel erfgoed

CyArk benadrukte tijdens de presentatie dat het werelderfgoed beschermd moet worden tegen verscheidene factoren, zoals natuurrampen, oorlog en terrorisme. Door het erfgoed te digitaliseren blijft het voorgoed in de huidige staat behouden. De organisatie roept nu wereldwijd bedrijven op de CyArk 500 Challenge te steunen door middel van het CyArk 500 Fund.

Ook kunnen overheden en individuen historische sites en gebouwen nomineren voor digitaal behoud. De nominaties worden vervolgens kritisch bekeken door een internationaal team erfgoedexperts vooraleer wordt bepaald of een genomineerd monument voor het project wordt geselecteerd. Geselecteerde sites en monumenten kunnen ook worden gesteund in de vorm van donaties.

Educatief materiaal

CyArk bewerkstelligt de digitalisering van het werelderfgoed door middel van laserscanners en radartechnologie, waardoor een accurate digitale kopie van een dergelijk monument wordt gecreëerd. De digitale exemplaren zijn tot op de millimeter nauwkeurig en vertonen zelfs details die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Hierom maakt de organisatie ook educatief materiaal beschikbaar op haar website. Bekijk ook een lijst met de huidige projecten van CyArk.

Meer lezen