3D scan meisje van Yde, foto door Sake Elzinga

3D-scan meisje van Yde in Drents museum

3D scan meisje van Yde, foto door Sake ElzingaDoris Döppes en Stephanie Zesch, onderzoekers van de Reiis-Engelhorn-Museen in Mannheim, hebben vandaag een 3D-scan gemaakt van het veenlijk van het meisje van Yde (40 v. Chr. – 50 n. Chr.). Het meisje van Yde is een van de topstukken van het Drents Museum. Het is voor het eerst dat een Nederlands museum een dergelijke scan uitvoert.

Tentoonstelling Mummies – overleven na de dood

De 3D-scan heeft alle data verzameld en deze data zal door een 3D-printer in Mannheim een replica van het meisje van Yde opleveren. Het meisje van Yde is tot en met 31 augustus 2014 te zien in de tentoonstelling Mummies - overleven na de dood, waarbij mummies uit alle delen van de wereld bij elkaar zijn gebracht. 

Replica gaat op tournee

Wanneer de 3D-scan geslaagd is zal de replica mee op de tournee gaan van de internationale Mummie-tentoonstelling. De tentoonstelling gaat onder andere door Hongarije, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden en Wales aan. Ook maakt de reconstructie van het hoofd van het meisje van Yde dan deel uit van de reizende tentoonstelling.

Meer lezen

Landen