3D-restauratie graftombe in de Domkerk

In november van 2016 begon een Utrechtse kunsthistorica een interessante crowdfundingactie. Doel van deze actie was om 3.000 euro in te zamelen voor de virtuele restauratie van een graftombe in de Domkerk te Utrecht. Op 12 januari 2017 werd bekend dat de crowdfundingactie geslaagd is.

Succesvolle crowdfundingactie

Volgens Sanne Frequien, de kunsthistorica in kwestie, is het streefbedrag ruimschoots gehaald. De graftombe die virtueel gerestaureerd gaat worden, is van bisschop Gwijde van Avesnes (1253-1317). In het kader van haar promotieonderzoek deed de kunsthistorica onderzoek naar politieke boodschappen verwerkt in graftombes. Bij de graftombe van bisschop Gwijde van Avesnes was absoluut sprake van politieke boodschappen, vandaar de interesse in deze tombe.

Graftombe met politieke boodschap

Op de graftombe waren onder andere rouwende figuren te zien, alsmede twee griffioenen. Griffioenen symboliseerden macht: bisschop Gwijde van Avesnes portretteerde zichzelf als heerser.  De graftombe zelf is van hoge kwaliteit, maar ligt er intussen beschadigd bij. Dit komt vooral door verwaarlozing en vocht.

Virtuele restauratie van de graftombe

Na de 3D-restauratie van de graftombe, moet deze voor bezoekers van de Domkerk zichtbaar worden via een app. Zo kan de bezoekers straks zien hoe de graftombe er oorspronkelijk uitgezien heeft. De scan van de tombe wordt over een week uitgevoerd.  

Bronnen

rtvutrecht.nl geld opgehaald graftombe

ad.nl crowdfunding graftombe domkerk

Afbeelding

wikimedia.org Dom voor storm

Meer lezen

Tijdvakken