3D-model van 14e-eeuwse aartsbisschop

Het hoofd van Simon is te zien in de St. Gregory's Church in Sudbury.Onderzoekers hebben het hoofd van een 14e-eeuwse aartsbisschop van Canterbury gereconstrueerd. De aartsbisschop, Simon of Sudbury, is 630 jaar geleden onthoofd door boze inwoners nadat hij een hoge belasting oplegde, wat eveneens het begin van de Engelse Boerenopstand in 1381 was.

Forensisch expert Adrienne Barker van de universiteit van Dundee voerde de reconstructie uit. Het hoofd staat tentoongesteld in de St. Gregory’s Church in Sudbury, naast de originele schedel van de aartsbisschop Volgens Baker schrokken de mensen toen ze zijn gezicht zagen en vergeleken ze hem met Shrek. “Het is inderdaad een grote kerel,” geeft Barker aan.

Simon of Sudbury werd in 1375 gekroond tot aartsbisschop van Canterbury door Koning Richard II. Zodra hij de hoge belasting oplegde, bestormde de bevolking de toren van Londen, waar Simon werd onthoofd. Zijn hoofd werd op de Tower Bridge gehangen, hoewel die later bewaard zou blijven in de St. Gregory’s Church.

Barker moest eerst CT-scans maken van de gemummificeerde schedel om aan de reconstructie te beginnen. Een uitgebreid verslag over die reconstructie is hier te vinden. 

3D-modellering
Het maken van 3D-modellen voor archeologische doeleinden gebeurt de laatste tijd steeds vaker. Zo is er een 3D-model van hoge resolutie gemaakt van het bekende megalithische monument Stonehenge, dat hier te zien is. Ook zijn de zandsteengrotten onder Nottingham, waar Robin Hood eens gevangen heeft gezeten, virtueel in kaart gebracht. Video’s daarvan zijn hier te bekijken.


Bron: Discovery News