3.800 jaar oude beelden gevonden in Peru

10-06-2015 - Gerard Suijdendorp

Piramides van CaralHet cultuurministerie van Peru heeft afgelopen dinsdag bekend gemaakt dat er drie beelden van 3.800 jaar oud zijn ontdekt. De beelden zouden afkomstig zijn uit de Caral beschaving en zijn gevonden in Vichama, een oude stad in het noorden van Peru. De beelden werden waarschijnlijk gebruikt voor religieuze doeleinden.

Uiterlijk van de beelden

Twee van de drie beelden moeten de politieke autoriteiten representeren, het derde beeld een priesteres. De eerste twee beelden zijn respectievelijk een man en vrouw geschilderd in het wit, zwart en rood. Het priesteresbeeld is een vrouw met 28 vingers en opvallende rode stippen op haar gezicht. Naast de drie beelden heeft het onderzoeksteam dat geleid werd door de archeologe Ruth Shady, ook twee beeldjes met vrouwengezichten opgegraven. Deze beeldjes waren verpakt in kleren en bedekt met gele, blauwe en oranje veren.

Caral beschaving

Het plaatsje Vichama was onderdeel van het Caral Rijk, dat ongeveer 200 kilometer ten noorden van Lima lag. De Caral beschaving is in 1948 ontdekt door de Amerikaan Paul Kosok. Hij kreeg echter weinig waardering voor zijn ontdekking, pas toen de Peruaanse archeologe Ruth Shady vanaf de jaren negentig de plek verder onderzocht, kwam er meer belangstelling voor Vichama. Er werden 4 à 5 duizend jaar oude piramides, een  tempelcomplex en een amfitheater ontdekt. De Caral beschaving wordt beschouwd als de oudste beschaving van Amerika en kan vergeleken worden met beschavingen in Egypte, India en Mesopotamië. Sinds 2009 staat Caral op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.  

Bronnen

Afbeelding

Tags: