Een illustratie van de HMS Apollo
Publiek domein
38 kanonnen van Brits oorlogsschip uit 1799 bij Texel gevonden
Duikers hebben voor de kust van het onbewoonde eilandje Razende Bol bij Texel 38 kanonnen bgevonden. Deze geschutstukken zijn afkomstig van de HMS Apollo, een Brits oorlogsschip dat zonk in 1799.
De HMS Apollo, een fregat van de Royal Navy met 38 kanonnen aan boord, liep tijdens een achtervolging van een Nederlands schip door dichte mist tegen een zandbank voor de kust van Texel. Nederland, dat toentertijd de Bataafse Republiek heette, stond onder het gezag van de Fransen en werd zodanig als vijandige natie gezien door de Britse regering. De kapitein van de HMS Apollo probeerde nog los te komen door alle lading van het schip overboord te gooien, maar dit was tevergeefs. Uiteindelijk kon de bemanning gered worden door een toevallig passerend Pruisisch schip, dat alle 250 bemaningsleden weer terug naar Engeland bracht.
North Sea-Divers
In de loop der jaren zakte het wrak diep weg in de zeebodem, maar door erosie verscheen het recent toch weer aan de oppervlakte. Daarom gaf de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed afgelopen zomer de opdracht voor een sonaronderzoek. Duikers van de North Sea-Divers uit het Noord-Hollandse Breezand haalden vervolgens uitrustingsstukken boven water.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!
De oorlogsvloot van de Royal Navy
De HMS Apollo was onderdeel van de oorlogsvloot die moest voorkomen dat Frankrijk Groot-Brittannië binnen zou vallen. Vlak na de Franse revolutie in 1789 was Revolutionair Frankrijk namelijk in oorlog verzeild geraakt met het Verenigd Koninkrijk. Vandaar dat de HMS Apollo patrouilleerde op de Noordzee. Maar fregatten zoals de Apollo hadden vaak slechte navigatieapparatuur aan boord. Zo kon het gebeuren dat het schip in de dikke mist op de zandbanken liep.
Aangezien het schip eigendom van de Royal Navy was, behoren de wrakstukken en kanonnen vandaag de dag nog steeds toe aan het Verenigd Koninkrijk. De provincie Noord-Holland heeft echter om bruikleen gevraagd, zodat de opgedoken spullen van de zomer tentoongesteld kunnen worden in het Texelse museum Kaap Skil in Oudeschild. Dit kan natuurlijk alleen doorgaan als de coronamaatregelen dat tegen die tijd toelaten.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!