3.400 jaar oude tombes gevonden in Egypte

De Egyptische minister van Oudheden, Mahmoud Afifi, heeft aangekondigd dat een team archeologen meer dan twaalf tombes opgegraven heeft in Gebel el-Silsila. De tombes zijn zo’n 3.400 jaar oud en bevatten elk overblijfselen van verschillende mensen.

Egyptisch-Zweedse opgraving

De opgraving werd gedaan door een groep Egyptische en Zweedse archeologen. De expeditie werd geleid door de Zweedse Maria Nilsson van de Universiteit van Lund. De gevonden tombes lijken te stammen uit de tijd van de farao’s Thoetmosis III (ca. 1479-1425 v.Chr) en Amenhotep II (c. 1425-1397 n.Chr).

Medische zorg in het oude Egypte

Na de skeletten in de tombes bestudeert te hebben, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de mensen waarschijnlijk zwaar fysiek werk verrichtten, maar wel gezond waren. Sporen van ondervoeding of infecties werden niet aangetroffen. Wonden die getraceerd konden worden waren in een ver gevorderd stadium van genezing, wat wijst op goede medische zorg.

Juwelen en sarcofagen in de tombes

Bij de ingang van een van de tombes werden de overblijfselen van een volwassen krokodil gevonden. In een andere tombe werden onder andere de overblijfselen van schapen en geiten gevonden. In de tombes werden ook allerlei voorwerpen aangetroffen, waaronder juwelen, textiel, amuletten en sarcofagen.

Eerste onderzoek

Al eerder werd gemeld dat er tombes op deze plek aanwezig waren, maar grote opgravingen waren  hier nog nooit eerder verricht. Vanaf 2015 was het Egyptisch-Zweedse team bezig met het opgraven van de tombes en het onderzoek naar de gevonden skeletten en voorwerpen.  Het lijkt erop dat er nog veel meer tombes op de locatie aanwezig zijn. Het aantal kan oplopen tot wel 43.

Meer archeologie ontdekken? Lees Archeologie Magazine! Ga mee op ontdekkingstocht en neem nu een voordelig abonnement op Archeologie Magazine: 1 jaar voor slechts € 19,95,-.

Bron

english.ahram.org New discovery in Aswan

Afbeelding

wikimedia.org la Tombe

Meer lezen

Landen

Thema's