3000 jaar oud koperen masker gevonden in Argentinië

In het noordwesten van Argentinië is een 3000 jaar oud masker gevonden. Het masker werd gevonden op een plek waar veel menselijke resten zijn aangetroffen. De mensen zijn waarschijnlijk omgekomen tijdens het regenseizoen van de Andes. De vondst van het masker trekt de theorie dat alleen in Peru metaalbewerking voorkwam in deze periode, in twijfel.

Bronzen masker

Het masker is gemaakt van koper en is ongeveer 18 bij 15 centimeter. Het masker heeft twee plekken voor de ogen en een voor de neus en mond. Kleine openingen aan de buitenkant van het masker vertonen sporen van gebruik. Deze zijn waarschijnlijk gebruikt om het masker vast te maken aan een menselijk gezicht of aan een voorwerp. Het regenachtige weer in dit gebied heeft het masker licht aangetast. Het masker moet vervaardigd zijn door met een hamer op het metaal te slaan toen het koud was en het vervolgens te verhitten.

Metaalbewerking Argentinië

Volgens het team archeologen, geleid door M. Cristina Scattolin van de Abrosetti Museum of Etnografie, werden kopermijnen gevonden op 70 kilometer van de maskervindplaats. Dat betekent waarschijnlijk dat het masker lokaal is geproduceerd. Tot nu toe werd gedacht dat metaalbewerking in Zuid-Amerika in deze tijd alleen in Peru voor kwam. Van de metalen voorwerpen die in Peru zijn gevonden, wisten onderzoekers niet zeker waar de voorwerpen vandaan kwamen. De vondst van dit dodenmasker geeft een nieuwe kijk  op de ontwikkeling van metaal bewerking in Zuid-Amerika.


Bronnen:

Archaeology.org: Argentina mask
Livescience.com: Copper mask


Afbeelding:

Pixabay.com: Andes

Meer lezen

Tijdvakken

Landen