Een fossiel van de eerdere Australopithecus afarensis

2,8 miljoen jaar oude menselijke onderkaak gevonden

Een fossiel van de eerdere Australopithecus afarensisAmerikaanse archeologen hebben in Ethiopië het fossiel opgegraven van een onderkaak die hoogstwaarschijnlijk toebehoort aan een vroege mensensoort. De kaak zou ongeveer 2,8 miljoen jaar oud zijn. Deze ontdekking geeft meer inzicht in het menselijk leven in een tot nu toe onbekende periode.

Ontstaan van de Homo sapiens

Het in Ethiopië gevonden fossiel is het oudste menselijke fossiel dat ooit gevonden is. Het  is een deel van een onderkaak, inclusief vijf kiezen. De menselijke soort aan wie de kaak toebehoort was een voorganger van de moderne Homo sapiens. De vondst suggereert dat de moderne mens wellicht een half miljoen jaar eerder ontstond dan tot nu toe werd aangenomen.

Inzicht in een onbekende periode

Tot op heden was er weinig tot niets bekend over deze voorloper van de moderne mens, die leefde tussen de 3 en 2,5 miljoen jaar geleden. Voor deze periode leefde de Australopithecus afarensis, een van de oudst bekende mensachtigen. De Homo habilis leefde ongeveer 2,2 miljoen jaar geleden in dezelfde omgeving. De onderkaak die de Amerikaanse archeologen gevonden hebben, biedt inzicht in een onbekend mensensoort die leefde in de periode waar men tot nu toe niets over wist.

Analyse van vulkanische lagen

De leeftijd van de onderkaak is vastgesteld door de vulkanische lagen om de vindplaats heen te analyseren. Rond dezelfde tijd als deze mensensoort geleefd zou hebben, werd zijn leefgebied in Afrika ook steeds droger. De verdroging van Afrika zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het uitsterven van enkele mensachtige rassen.

Bronnen:

- www.time.com
- www.iflscience.com
- www.trouw.nl
- www.wikipedia.org

Afbeelding:

- By Nachosan (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen