2500 jaar oude zeldzame vrouwenzegel ontdekt

In Jeruzalem hebben archeologen een 2500 jaar oude zegel gevonden met de naam van een “exceptionele” vrouw erop ontdekt. Dat meldt de Israëlische Oudheden Autoriteit (IAA). De zegel werd gevonden in een groot gebouw uit de oudheid in het Nationaal Park Stad van David. Het object dateert uit de tijd van de Eerste Tempel. De tempel zou volgens de Hebreeuwse Bijbel in de 10e eeuw v.Chr. gebouwd zijn door Koning Salomo en werd 400 jaar later vernietigd.

Zeldzame vondst

“Het vinden van zegels die namen bevatten uit de tijd van de Eerste Tempel is nauwelijks een alledaagse gebeurtenis. Het vinden van een zegel die toebehoorde aan een vrouw is zelfs een nog vreemder fenomeen”, aldus opgravings directeuren Doron Ben-Ami, Yana Tchekhanovets en Salome Cohen in een verklaring. De zegel, gemaakt van halfedelsteen, bevat in spiegelbeeld schrijven de tekst “voor Elihana bat Gael” uitgehouwen in oude Hebreeuwse letters. Het betekent “Elihana dochter van Gael”. Dergelijke zegels werden gebruikt voor het ondertekenen van documenten en werden vaak ingelegd als onderdeel van een ring die gedragen werd door de eigenaar. Volgens de archeologen duidden zulke zegels in de oudheid de identiteit, genealogie en status van de eigenaren.

Een exceptionele vrouw

De naam Elihana komt niet voor in de Bijbel en er is verder ook geen informatie over de identiteit van de vrouw, maar het feit dat ze een zegel bezat laat haar hoge sociale status zien. “Ze was exceptioneel vergeleken met andere vrouwen uit de tijd van de Eerste Tempel: ze had juridische status waardoor ze zaken kon doen en eigendom kon bezitten”, aldus de archeologen. Hagai Misgav, van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalems Instituut voor Archeologie, merkte op dat de meeste vrouwenzegels die nu bekend zijn de naam van de van de vader dragen in plaats die van de echtgenoot. Volgens Misgav zou dit de relatief verheven status van Elihana benadrukken, die dus gebaseerd was op haar oorspronkelijke familie in plaats die van haar echtgenoot. 

Uitzondering op de regel

Misgav stelt dat het lijkt dat Elihana haar recht op eigendom en financiële onafhankelijkheid zelfs na haar huwelijk behield en daarom haar vaders naam behield. Hij voegde hier nog wel aan toe dat er niet voldoende informatie beschikbaar is over de wetgeving in Judea in deze tijd. Juridische en financiële onafhankelijkheid voor vrouwen was een schaars iets in deze periode van de geschiedenis. Volgens het Bijbelse boek Spreuken was een ideale echtgenote verantwoordelijk voor het leveren van de noodzaken voor haar huishouden wanneer de man bezig was in publieke- en juridische affaires bij de stadspoort. Elihana was één van de weinige uitzonderingen. Een andere uitzondering was Babatha bat Simon, een vrouwelijke landeigenaar die juridische status had. Dit is gebaseerd op documenten uit de periode van de Tweede Tempel (6e eeuw v.Chr.) die in de woestijn van Judea bewaard zijn gebleven.

Bronnen:

www.news.discovery.com

www.timesofisrael.com

Afbeelding:

Hebreeuwse zegel, via Wikimedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's