Geen foto

2400 jaar oude sarcofaag wijst op braindrain

Tijdens een congres in Toronto is een opvallende sarcofaag gepresenteerd. De schilderingen op de 2400 jaar oude sarcofaag zien er bijzonder amateuristisch uit. Dat wijst volgens de onderzoekers op een braindrain in het oude Egypte.

Opvallende schilderingen

De sarcofaag viel op doordat de beschilderingen aan de buitenkant nogal amateuristisch over kwamen. De schilder was waarschijnlijk niet zo goed opgeleid als veel van zijn vakgenoten. Een zogenoemde 'mehen-slang', een beschermend symbool, is niet volledig geschilderd, en wat er geschilderd is, is niet netjes geschilderd. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers dat de schilder niet goed wist waar de verschillende symbolen voor stonden. Ook was hij dus niet vaardig met het penseel. Zo is duidelijk te zien dat de schilder heeft geprobeerd een foutje weg te poetsen.

Persische overheersing

Uit c14-datering blijkt dat de sarcofaag stamt uit de tijd dat de Perzen het oude Egypte overheersten. Rond 525 voor Christus hadden zij het oude Egypte veroverd en heersten meer dan een eeuw over het gebied. Volgens oude bronnen haalden ze veel Egyptische kunstenaars naar hun thuisland. Door deze braindrain moesten minder geoefende mensen het werk overnemen. Deze sarcofaag lijkt dat verhaal te bevestigen.

Geen vervalsing

De onderzoekers denken niet dat de slecht geschilderde symbolen een teken van vervalsing zijn. Niet alleen de c14-datering bevestigt de leeftijd van de sarcofaag, ook het blauwe pigment dat op de kist is gevonden is te herleiden tot het oude Egypte.

De kist komt uit de privécollectie van een verzamelaar, ook hem was het vreemde gebruik van symbolen opgevallen. Hij stuurde de onderzoekers een foto's met de vraag of zij toelichting konden geven bij de vreemde sarcofaag. Hij hoopt dat er meer voorbeelden van dit soort bijzondere schilderingen opduiken.

Bron:

http://www.livescience.com/49059-ancient-egyptian-coffin-odd-art.html

Afbeelding:

wikimedia commons

Meer lezen
Tijdvakken