2000 jaar oude parel gevonden in Australië

Voorbeeld van oestersAustralische wetenschappers hebben 3 juni tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat ze een zeer unieke 2.000 jaar oude zeeparel hebben gevonden. De parel werd al in 2011 in West-Australië opgegraven, maar het duurde vier jaar voordat de onderzoekers van de universiteit van Wollongong de parel volledig hadden geanalyseerd.

Authentieke ronde parel

Het onderzoek duurde lang omdat het een ronde parel was en de onderzoekers de vondst niet wilden beschadigen. Veel parels zijn van nature niet rond, maar worden door mensenhanden rondgemaakt. De onderzoekers moesten dus bewijzen dat de parel geen moderne creatie was. Uiteindelijk hebben ze met een C14-datering (koolstofdatering) en een microscan kunnen achterhalen dat de parel 2.000 jaar oud is. 

Unieke locatie

De parel is gevonden in een prehistorische afvalput, nabij een oude Aboriginal nederzetting. Het is heel bijzonder dat de archeologen de parel op het vasteland aantroffen, omdat de meeste parels in de zee worden gevonden. Het is bekend dat de Aboriginals oesters gebruikten bij hun ‘regenrituelen’. Er zijn zelfs diep in de woestijn (1.500 km) resten van oesters gevonden.

Zeer goede staat

De 2000 jaar oude parel heeft een roze en gouden tint. Het is niet duidelijk of dit de originele kleur is, of dat dit door de zandgrond waarin het heeft gelegen is ontstaan. Volgens dr. Szabo is de parel gezien haar leeftijd in een zeer goede staat. De parel wordt later deze maand in het Western Australian Maritime Museum tentoongesteld.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen

Tijdvakken