Eén van de opgegraven tunnels in Jeruzalem.

2.000 jaar oud Romeins zwaard en schede gevonden in Jeruzalem

Eén van de opgegraven tunnels in Jeruzalem.Voorwerpen van een oorlog die eeuwen geleden plaats heeft gevonden zijn in de afgelopen dagen opgegraven in Jeruzalem. Onder de voorwerpen waren kleilampen, potten en bronzen sleutels, maar de opmerkelijkste vondst was een Romeins legionair zwaard in een leren schede.

Het zwaard is gevonden in een oud afvoersysteem van Jeruzalem, waar indertijd een Joodse rebellie plaatsvond. Verslagen van deze oorlog, die plaatsvond rond 66 na Chr., geven aan dat de rebellen probeerden te vluchten via deze afvoersystemen, maar genadeloos werden gedood. Deze voorwerpen zouden achtergelaten zijn door vluchtelingen en Romeinse soldaten.

Er zijn eerder al twee zwaarden gevonden in Jeruzalem, maar dit derde wapen is veel beter behouden. Het heeft een lengte van 60 centimeter en een gedeelte van de decoraties zijn nog intact.

De nieuw opgegraven tunnel is onderdeel van het grote netwerk van ondergrondse passages die onder de stad lopen. De uitgravingen van deze passages begonnen in 2007. Vorige maand vond een werker nog een 2.000 jaar oude gouden bel die nog rinkelde. Er wordt gedacht dat deze toebehoorde aan de kleding van een hogepriester, zoals in dit nieuwsbericht te lezen is.

Bron: Washington Post

Meer lezen

Tijdvakken

Landen